Newsletter Subscription

Search

Kreni u “Spark.me startap avanturu” – prijave su otvorene!

Sigurni smo da kada čuješ “startap avantura” pomisliš na nešto kreativno, zanimljivo, inovativno, puno izazova… Sve to čini novi projekat “Spark.me startup avantura” koji pokrećemo ovog juna, a u nastavku možeš saznati više o takmičenju, radionicama i načinu prijave.

Naime, kompanija doMEn i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokreću projekat “Spark.me startap avantura” kako bi mladima u Crnoj Gori besplatno omogućili  sticanje vještina iz oblasti preduzetništva i vođenja startap biznisa, a za one sa najboljim idejama obezbijedili novčane nagrade iz fonda koji iznosi 60.000 EUR. Pravo učešća u ovom projektu imaju timovi mladih (od 20 do 29 godina) sa prebivalištem u Crnoj Gori, a prijave za timove su otvorene od 14. juna do 4. jula u ponoć. 

Prvo što treba da uradiš jeste da okupiš tim od najmanje tri, a najviše pet članova i osmisliš ideju na kojoj bi tvoj tim mogao da radi sa mentorima tokom dvodnevne onlajn radionice. Na kraju, popunite prijavni formular koji se nalazi na ovom linku. 

Nakon zatvaranja prijava, stručni žiri će odabrati 10 timova koji će učestvovati u dvodnevnoj radionici i imati priliku da se takmiče za nagradu kojom mogu pokrenuti svoj biznis! Dvodnevna radionica i takmičenje će se održati onlajn od 23. do 25. jula. 

Kako da se prijaviš?

Ono što se očekuje od tebe i tvog tima jeste da predstavite ideju koja može riješiti uočeni društveni problem, biznis izazov ili pomoći u digitalizaciji nekog servisa javne uprave.

Na kraju dvodnevne radionice i prezentacije ideja, stručni žiri će odabrati najviše 3 tima koja će osvojiti iznos od po 5.000 EUR za postavljanje osnova svog startapa i na taj način započeti pravu avanturu vođenja jednog biznisa i pretvaranje ideje u konkretan projekat. 

Ukoliko aktivno razmišljaš o prijavi, važno pitanje jeste i na koji način ćemo odabrati timove. Timovi i ideje za koje stručni žiri procijeni da imaju najveći potencijal za realizaciju svoje zamisli i razvoj biznisa biće odabrani za dalji nivo takmičenja. 

Ukoliko te muči to što ti ili neko u tvom timu nema dovoljno iskustva iz neke oblasti, ne brini – tu smo da kroz cijeli proces učimo i stičemo iskustvo. 🙂 Organizatori “Spark.me startap avanture” će izabranim timovima, među kojima se može naći baš i tvoj, pružiti i mentorstvo iz oblasti vođenja biznisa, programiranja i UX dizajna u trajanju od tri mjeseca. 

Takođe, važna informacija jeste da će na jesen biti organizovan i drugi poziv za mlade timove koji će imati iste uslove i organizaciju.

Pitaš se kako smo došli na ideju da organizujemo ovakvu avanturu?

Ovo takmičenje kao i radionice koje se organizuju u okviru istog, inspirisani su jednom od najvećih tehnoloških konferencija u Jugoistočnoj Evropi – Spark.me. Ova konferencija se od 2013. godine tradicionalno organizuje na crnogorskom primorju od strane kompanije doMEn, registra crnogorskog nacionalnog domena .ME. Konferencija je postala tradicija kompanije i zajednice koja je oko nje okupljena, a koliko nudi nevjerovatne prilike za povezivanje govori i činjenica da okuplja preko 700 učesnika iz više od 20 država, među kojima se nalaze lideri iz poslovnog svijeta, svijeta tehnologije i inovacija, marketari, startapovi i ljudi željni znanja.  

Takođe, u okviru Spark.me konferencije postoji međunarodno startap takmičenje, a ovim projektom nastavljamo započetu tradiciju i na taj način sredstva usmjeravamo na razvoj crnogorske startap zajednice. 

Ukoliko posle svega navedenog nisi dovoljno motivisan/a da se prijaviš, čekaj da čuješ još ovo – izabrani startapovi iz oba ciklusa takmičenja imaće mogućnost da se bore i za glavnu nagradu u iznosu od po 15.000 EUR. 

To znači da nakon završene druge faze takmičenja i rada na razvoju predstavljene ideje, renomirani žiri će na velikom onlajn događaju koji će biti otvoren za javnost, imati priliku da čuje kako su nagrađeni timovi napredovali u razvoju svojih ideja i najbolje među njima iz oba ciklusa, nagraditi iznosom od po 15.000 EUR kako bi započeli svoje poslovanje i realizovanje ideje.

A kako bi ohrabrili žensko preduzetništvo i djevojke koje se odlučuju za karijeru u oblasti informacionih tehnologija, pripremili smo poseban podsticaj – jednu mjesto u okviru oba poziva takmičenja dobiće tim koji budu većinski ili u potpunosti činile žene. Dakle, jasno stavljamo do znanja – vođenje biznisa, kreiranje startapova i IT industrija u Crnoj Gori treba da budu otvoreni za sve, a svi zainteresovani ohrabreni da kada zakorače u ovaj svijet u kome je sve moguće, imaće podršku i vjetar u leđa cijele zajednice!

Vjerujemo da smo posle ove priče mnoge od vas zainteresovali, tako da vam preostaje da oformite svoj tim i da se prijavite popunjavanjem formulara koji vam ostavljamo u nastavku. 

A ukoliko budete imali dodatnih pitanja možete nas kontaktirati putem mejla ili društvenih mreža:

e-mail: [email protected];

Facebook: https://www.facebook.com/stemedukacija;

Instagram: https://www.instagram.com/_stem_edukacija/.

Na ovim prilikama zahvaljujemo organizatorima projekta, kompaniji doMEn i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Kompanija doMEn godinama radi na povezivanju mladih u Crnoj Gori sa zanimanjima budućnosti i novim tehnologijama. Nakon što je prošle godine kroz donaciju od 40.000 eura podržala startapove Trguj.Me i Honorarium, nastavlja da svoje društvene odgovorno poslovanje usmjerava na crnogorsku zajednicu i mlade.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kontinuirano pruža podršku Crnoj Gori u dugoročnom jačanju kapaciteta u cilju što bržeg socio-ekonomskog razvoja, kroz proces digitalizacije, prevashodno vodeći se konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.