Newsletter Subscription

Search

[Moje buduće STEM zanimanje] – Pokrećemo novi projekat namijenjen osnovcima i srednjoškolcima

Moje buduće STEM zanimanje

Vjerovatno i ti, kao i većina osnovaca i srednjoškolaca, trenutno razmišljaš o tome u kojem smjeru da nastaviš svoje školovanje i buduću karijeru, razmatraš razna zanimanja, nalazeći se u moru informacija sa interneta. Svjesan/na si da je pandemija korona virusa ostavila negativne posledice na sistem obrazovanja, ekonomiju i dovela do rasta nezaposlenosti. Da svemu tome dodamo još jedan problem –  usled nedostatka sajmova i konferencija koje se tiču razvoja karijere, tebi su prijeko potrebni podaci i praktična iskustva o karijernoj orijentaciji. 

E pa, smislili smo način kako da ovo prevaziđemo i pomognemo ti da se snađeš u vrtlogu informacija i dobiješ odgovor na brojna pitanja koja ne znaš kome da postaviš! 🙂

Ove godine, usled situacije koja je zadesila cijeli svijet, kompanija doMEn, registrar crnogorskog nacionalnog domena .ME, je odlučila da realizuje još jedan u nizu društveno odgovornih projekata pod nazivom “Moje buduće STEM zanimanje”

Ovaj projekat je namijenjen mladima u Crnoj Gori uzrasta od 13 do 19 godina. Omogućava ti da tokom jednog dana posjetiš preduzeće ili stručnjaka iz STEM oblasti i upoznaš se sa njegovim zaduženjima i aktivnostima tokom tog dana. Na kraju radnog vremena imaćeš priliku da ga intervjuišeš i pitaš sva ona zanimljiva pitanja koja si uvijek htio/la da pitaš nekoga čiji ti posao nije toliko blizak, a zvuči ti primamljivo da se time baviš. Bilo da su to pitanja o tome šta njihov posao podrazumijeva, kakva je potražnja za stručnjacima iz te oblasti ili možda pitanja o tome koju su školu i fakultet završili, pa se sada mogu baviti tom oblašću.

Zar ne zvuči sjajno da konačno možeš da pitaš sve što te zanima osobu koja je sada, tamo gdje ćeš ti možda biti kroz desetak godina? 

A da ovaj projekat predstavlja ideju od koje neće imati koristi samo oni koji se budu prijavili i imali priliku da sve uživo vide, dožive, postave pitanja i dobiju iz prve ruke odgovore na iste, govori i činjenica da će svaka posjeta tebe ili tvog vršnjaka kompanijama biti snimane i u formi intervjua objavljivane na našem YouTube kanalu, kako bi što veći broj mladih imao priliku da se upozna sa savremenim zanimanjima i poslovima. 

Ono što ne smijemo zaboraviti da pomenemo jeste da kompanija doMEn ovaj projekat realizuje u saradnji sa nevladinim udruženjem “Digitalizuj.Me”digitalnom zajednicom koja nastoji da pomogne građanima i organizacijama u Crnoj Gori da razumiju i iskoriste nove šanse za društvene promjene i biznis u digitalnom okruženju. 

Sigurno se sada pitaš – na koji način možeš učestvovati? 

Jedinstvenu priliku da uživo obiđeš kompaniju i obaviš razgovor sa profesionalcem, možeš dobiti prijavom za učešće u ovom projektu. Tako da znaš šta ti je činiti – nikako ne propusti priliku da se prijaviš za ovaj projekat koji će ti sigurno biti od velike pomoći prilikom izbora tvog budućeg zanimanja i puta ka uspješnoj karijeri. A sve što je potrebno jeste da popuniš kratki prijavni formular koju ti ostavljamo u nastavku.

Kako je bilo prvoj učesnici programa, Anastasiji Šovran?

 

Mogućnost da bude prva učesnica u projektu “Moje buduće STEM zanimanje” imala je Anastasija Šovran, koja razmišlja da se u budućnosti bavi arhitekturom.

Kada smo čuli koliko su njene namjere ozbiljne, ali i koliko ima pitanja koja je muče, u pomoć smo pozvali arhitekticu Dijanu Vučinić sa kojom je Anastasija provela jedan radni dan. Dijana je inače osnivačica arhitektonskog studija DVARP koji se bavi urbanizmom, dizajnom enterijera i stvara arhetektonska rješenja za hotele i odmarališta. Anastasija je tako imala priliku da pita sve ono što je zanima: od početnog pitanja kako je i kada Dijana odlučila da bude arhitekta, preko pitanja o projektovanju i skiciranju, pa sve do toga kako pronalazi balans između privatnog i poslovnog života. Ona je dobila odgovore na svoja pitanja i sada nam se čini potpuno odlučna da postane arhitektica. 🙂 Osim toga, Dijana joj je dala korisne savjete i prenijela iskustva kao već izgrađenog profesionalca koji će joj, sigurni smo, biti od velike koristi kako u daljem školovanju, tako i u budućoj karijeri. 

Anastasijin video možeš pogledati u nastavku:

 

Programeri, hemičari, mikrobiolozi, dizajneri, hidrometeorolozi – pitaš se ko su i gdje rade? Prijavi se za učešće u projektu “Moje buduće STEM zanimanje” i možda baš tebe budemo gledali kao Anastasiju u narednim epizodama! 

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registrar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.  

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.