Newsletter Subscription

Search

Odabrano je 10 timova koji će učestvovati u Spark.me startap avanturi

Kao što već znate, prijave za projekat “Spark.me startap avantura” su trajale do 4. jula, a na nama je bio težak izbor – odabrati 10 najboljih timova od čak 31 prijavljenih! 😍 Moramo priznati da su ideje bile veoma kreativne i inspirativne, dok nam je posebno drago što ste shvatili ozbiljno ovu priliku i što ste se prijavili u velikom broju. Upravo to nam daje vjetar u leđa da nastavimo sa ovakvim i sličnim projektima, na obostrano zadovoljstvo!

 Nakon što su prijave zatvorene, odabrali smo timove koji su prije svega ispoštovali jasno navedena pravila za učešće, a koji su pored toga dali predlog ideje koja je bila u nekoj od navedene tri oblasti, odnosno – rješavanje biznis izazova, rješavanje uočenog društvenog problema ili pomoć u digitalizaciji nekog servisa javne uprave. Ideje su bile inovativne, a mi smo izbor izvršili u skladu sa tim koliko su date ideje bile moguće za realizaciju, u kojem vremenskom periodu, i na kraju da ideja bude nešto što nedostaje našem društvu.

Šta dobijaju odabrani timovi?

Odabrani timovi će od 23. do 25. jula učestvovati u onlajn radionici na kojoj će, zajedno sa mentorima, raditi na razvoju ideja. Nakon završene radionice, timovi će predstaviti stručnom žiriju razvijene ideje, a oni će izabrati tri pobjednička tima koji će osvojiti po 5.000 eura za njihovu implementaciju. Osim navedene novčane nagrade, najbolji timovi dobiće  i mentorsku podršku u trajanju od tri mjeseca iz oblasti biznisa, programiranja i UX dizajna. 

Priznaćemo da sve timove čeka zahtjevan ali i zanimljiv period, a po završetku istog renomirani žiri će pred javnim auditorijumom odabrati jedan od pobjedničkih timova i nagraditi ga novčanom nagradom u iznosu od 15.000 eura. Za pobjednički tim će to biti odlična osnova za realizaciju svoje ideje i siguran razvoj daljeg poslovanja!

Svakako, svi timovi koji nisu prošli ne bi trebalo da odustanu od svojih ideja i zamisli, jer ih novi ciklus ovog takmičenja očekuje već u septembru, gdje će imati priliku da se ponovo prijave. Do tada, mogu pratiti naše kanale informisanja kako bi bili u toku sa svim novostima u vezi sa “Spark.me startap avanturom”.  

A sada ono najbitnije… timovi koji su prošli u naredni krug takmičenja

 

Spectro – Studenti Elektrotehničkog fakulteta, Ana Ašanin, Stefan Vuković, Vladimir Novoić, Tarik Avdović i Aleksej Vukčević, došli su na ideju da razviju softver koji bi riješio problem nekontrolisano širenje požara, sa akcentom na šume, nacionalne parkove i ostale zelene površine, jer upravo oni sa sobom nose ogromnu ekološku, socijalnu i ekonomsku štetu. Dakle, njihova zamisao je da ovaj softver bude baziran na vještačkoj inteligenciji kroz upotrebu video analitike, a cijeli proces bi se sveo na četiri etape: “streamovanje” površine na kojoj postoji vjerovatnoća za pojavom požara, analiza video materijala u realnom vremenu upotrebom neuralnih mreža koje će razviti za potrebe detekcije vatre, prepoznavanje dima, tj. vatre, i otvaranje streama nadležnim organima za vizuelnu potvrdu, alarmiranje vatrogasne službe, sa ciljem brze reakcije. Kako nam otkrivaju, ovaj vid sprječavanja širenja požara je u svijetu u razvojnoj ili tek razvijenoj formi i raduje ih što se pravovremeno posvećuju ovom sve izraženijem problemu.

RENERGY Montenegro – Fokus ovog tima bio je na potencijalu ulaganja u obnovljive izvore energije pa su svoju ideju zasnovali upravo na tome. Iza ideje stoje četiri inženjera: Lazar Šćekić, Mićo Kontić, Vuk Jovović i Maksim Kontić. Njihov cilj jeste formiranje besplatne interaktivne platforme koja uz unošenje osnovnih podataka od strane korisnika vrši inicijalnu procjenu isplativosti investicije u ovoj oblasti, na bazi istorijskih mjernih podataka o karakterističnim klimatskim pokazateljima. U slučaju pozitivnog ishoda, korisniku se omogućava slanje upita za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta potencijalnim izvođačima. Po završetku glavnog projekta i postizanju dogovora između investitora i izvođača, omogućava se slanje zahtjeva za priključenje operatoru elektrodistributivne mreže. Na kraju, nakon sprovedenog istraživanja došli su do zaključka da, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, brojne crnogorske banke obezbjeđuju subvencije za izgradnju obnovljivih izvora energije i do 20% vrijednosti investicije. Iz tog razloga, zaključili su da je neophodno korisniku omogućiti i slanje upita za mogućnosti finansiranja projekta.

CryptoLegacy – Ovaj tim je svoju ideju zasnovao na finansijama i digitalnoj svojini. Konkretno, radi se o “testamentu za digitalne valute”. Dakle, Stevan Bogosavljević, Veselin Kontić i Miloš Bogosavljević su se posvetili izradi pametnog ugovora na Ethereum blockchainu pomoću kojeg mogu napraviti “multi-sig wallet”. U ovom virtuelnom novčaniku jedan korisnik ima puna prava, dok je drugi  samo posmatrač i jedino se aktivira ako glavna adresa nije aktivna određeni vremenski period, recimo dvije godine. Ukoliko dođe do toga, druga adresa dobija mogućnost prebacivanja sredstava. Na taj način se sprečava gubitak sredstava i omogućava transfer vlasništva u slučaju da se nešto desi prvobitnom vlasniku. Kako kažu – njihova ideja pruža korisniku dodatno osiguranje, u smislu backupa. 

NFC opportunity – Velimir Dobrović, Mitar Perović i Aleksandar Bošković su prepoznali problem u svijetu ugostiteljstva i došli na ideju o kreiranju NFC čipa koji bi riješio problem obavljanja porudžbine, bez čekanja konobara. Priznaćete da vam nije baš prijatno kada dođete u restoran/lokal i morate da kažete: “Konobar, izvini, može li meni?”. Upravo u tom trenutku se okrene cijela bašta, ali ne i konobar kojeg ste pozvali. Vođeni tim situacijama, nastala je ideja o NFC čipu. Sada se sigurno pitate na koji način isti funkcioniše? Kada gost približi svoj telefon NFC čipu na stolu, na ekranu mu se prikazuje link za beskontaktni meni. Iako je konobar u tom trenutku zauzet, gost je donio odluku i poslao svoju porudžbinu šanku i kuhinji, dok konobar samo treba da preuzme porudžbinu kada bude gotova i da je donese gostu. Pritom, konobar može više vremena da posveti gostu, jer ne mora da prima porudžbine i svi računi mu se odmah sabiraju, pa ima i olakšanja prilikom naplate. Vlasnici profitiraju od rješenja, jer povećavaju broj načina da gosti obave porudžbinu i vodi se evidencija o zaradi.

NALI – Tim je na ideju došao tako što je prepoznao nedostatak platforme na kojoj su vidljive mogućnosti za instant poslove koji bi doprinijeli dodatnoj zaradi pojedinca, dok bi primaoci usluga na brz i jednostavan način došli do odgovarajućeg pružaoca usluge. Upravo vođeni time, osmislili su platformu koja bi povezivala osobe kojima je potrebna određena usluga, u jasno definisanom vremenskom roku, sa osobama koje tu uslugu mogu ispuniti. Usluge mogu biti jednokratne ili višekratne, pri čemu ne zahtijevaju puno radno vrijeme, a ono što je najbolje jeste da osim rada na terenu, mogu podrazumijevati i rad od kuće. Dakle, kada kreirate nalog na ovoj platformi data vam je mogućnost odabira usluga koje možete pružiti kroz različite kategorije i podkategorije. Osim pomenutog, imaćete mogućnost da u sklopu svog profila predstavite sebe i svoje radove. Upravo, na osnovu odabranih kategorija primićete obavještenje kada se javi potražnja za uslugom za koju ste aplicirali. Takođe, potražilac usluge ima slobodu odabira kandidata na osnovu liste dostupnosti. Sve je osmišljeno da funkcioniše vrlo jednostavno, a nakon obavljenog posla dobićete feedback u vidu recenzije. Tvorci ove ideje su: Ivana Čavor, Nera Moškov, Ljubica Basorović i Ana Usanović Vulović.

Guidi – Aplikacija koja nudi interesantne, interaktivne, jednostavne i kvalitetne digitalne turističke ture. Uz pomoć Guidija ćete otkriti manje poznate lokacije kroz njihove mitove, legende, priče, anegdote i zanimljivosti. Njihov tim čine: Petar Šćepanović, Đorđe Raičević, Ognjen Vukotić i Milica Šćepanović.  Planiraju da iskustvo učešća na takmičenju iskoriste na način što će nastaviti sa razvojem svoje aplikacije koja je već u demo fazi. Cilj im je, kako kažu, kreiranje aplikacije pomoću koje će korisnici imati priliku da se dopisuju sa istorijskim ličnostima i karakterima specifičnim za svaku lokaciju. Fiktivni vodič će pričati priče iz svoje tačke gledišta, u prvom licu, na taj način čineći ih ličnijim i stvarnijim. Upravo, na taj način planiraju da pomognu da se uživimo u istorijsku eru o kojoj nam pričaju, kao i da saosjećamo sa našim sagovornicima, ostavljajući na taj način bolji utisak na nas kao posjetioce. A ono najbolje je to što vas vaš vodič pita šta vas interesuje, što znači da korisnik usmjerava tok razgovora postavljajući pitanja. 

Egregium – Tim sastavljen od mladih ljudi koji imaju znanja iz oblasti software developmenta i machine learninga čija ideja je zasnovana na razvoju web platforme koja bi sakupila podatke iz raznih javnih uprava, klasifikovala ih i predstavljala pomoću savremenih tehnologija za vizuelizaciju. Time će, kako kažu, obezbijediti lak pristup i bolje razumijevanje podataka široj javnosti, kao i svim pravnim licima. A sigurno se sada pitate ko su članovi ovog tima koji su došli na ovu ideju? Egregium tim čine: Maja Rolevski, Stefan Fuštar, Katarina Milačić, Ivona Vujošević i Luka Marković. Smatraju da će tako vizuelizovani podaci podići svijest o realnom stanju u društvu i još važnije, bolje ukazati na trenutne probleme i olakšati analizu tržišta. 

BeBeep.me – Šta vam je prva asocijacija kada vidite naziv ovog tima? Možda nešto vezano za automobile, prevoz, sirenu? Na pravom ste putu, jer je ovaj tim došao na ideju da kreira “carpooling” platformu koja omogućava korisnicima jednostavniji i udobniji prevoz, kao i da uštede novac na međugradskim putovanjima tako što će podijeliti troškove (benzina, putarina, itd) sa jednim ili više drugih korisnika. Na ovu ideju došli su: Ivo Rašović, Petar Sekulić i Marko Lalić. Kako kažu, ova platforma ima dvije grupe korisnika: vozače i putnike. Vozači će imati mogućnost da izlistaju svoj plan puta kao i planirane troškove. S druge strane, putnici će moći da pretražuju izlistane vožnje i kontaktiraju vozače sa kojima im se planovi puta poklapaju. Oni će učestvovati u dijeljenju troškova koje su vozači naveli direktno preko platforme. Sistem ocjenjivanja omogućava korisnicima da pregledaju i procijene svoje potencijalne partnere u vožnji prije nego što prihvate putovanje. Ono što takođe napominju jeste da je nastanak BeBeep platforme takođe motivisan očuvanjem životne sredine. To bi postigli na način što bi broj putnika ostao isti, ali bi se povećao prosječni broj putnika po vozilu, pri čemu bi se nivo emisije CO2 u atmosferu znatno smanjio. 

Wineroom – Kao što i sam naziv kaže ovdje je glavni fokus na vinu i vinarijama. A šta su to tačno osmislili Dušan Šćepanović, Glorija Vukićević, Ivana Noković, Petar Ćetković i Darko Šćepanović, otkrivamo vam u nastavku. Oni su došli na ideju o pokretanju startapa pod sloganom „Klikom do vinarije“ koji podrazumijeva kreiranje onlajn platforme na kojoj će biti jasno označene vinarije u Crnoj Gori i regionu, njihova ponuda i lokacija. Osim pomenutog, korisnicima će biti omogućeno i jednostavno onlajn zakazivanje posjeta i kupovina ulaznica za vinske događaje. Upravo na taj način će vinarije imati bolju pozicioniranost i promociju na tržistu, dok će posjetioci portala na jednostavan način i uz malu potrošnju vremena moći da rezervišu posjetu vinarijama koje svojom ponudom odgovaraju njihovim preferencijama i zahtjevima. Zvuči sjajno, zar ne? Kako nam otkrivaju – misija njihovog startapa je: “Da na brz, lak i jednostavan način povežemo ljubitelje vina sa vinarijama i doprinesemo razvoju vinskog turizma na Balkanu.”

Activity4.meOkupio je tim koji čine: Savo Miljenović, Miloš Miljenović i Srđan Miljenović. Ovaj mladi trio je došao na ideju o kreiranju platforme za marketinške usluge u oblasti turizma.  Rad na aplikaciji su već započeli, a uskoro bi trebalo da objave početnu verziju koja je osmišljena na način da uvijek napreduje i da se adaptira shodno potrebama i građana i turista, tako da se može o njoj pričati kao o dugoročnom poduhvatu, koji može kroz neko vrijeme postati sastavni dio turističke ponude cijele Crne Gore. Glavni fokus im je bio na tome da aplikacija nudi bolju, sigurniju i efektivniju promociju, pri čemu bi posebnu pažnju posvetili gradu Kotoru. Kako kažu – “Activity4.me” daje mogućnost “beskontaktnog”, 24-oročasovnog marketinga. Implementiran je direktni chat sistem, pa će korisnici (ali i firme koje se reklamiraju) moći bolje i efikasnije da komuniciraju međusobno. Korisnici će moći, u par klikova, “prelistati” digitalne menije restorana, odabrati odgovarajuću turu ili aktivnost i rezervisati mjesto bez ličnog odlaska. Upravo to ukazuje na jedan od benefita, a to je ušteda vremena. Korisnici neće “lutati” po internetu u potrazi za svojim interesovanjima, već će moći da nađu sve na jednom mjestu. 

I za kraj…

Sigurni smo da već mislite kako bi realizacija neke od ovih ideja bila značajna i umnogome unaprijedila život svih nas. Isto tako smo sigurni da je pred timovima zanimljiv vikend tokom kojeg će vrijedno  raditi na razvoju svojih ideja uz pomoć dodijeljenih mentora. 

Na ovim prilikama zahvaljujemo organizatorima projekta, kompaniji doMEn i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Kompanija doMEn godinama radi na povezivanju mladih u Crnoj Gori sa zanimanjima budućnosti i novim tehnologijama. Nakon što je prošle godine kroz donaciju od 40.000 eura podržala startapove Trguj.Me i Honorarium, nastavlja da svoje društvene odgovorno poslovanje usmjerava na crnogorsku zajednicu i mlade.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kontinuirano pruža podršku Crnoj Gori u dugoročnom jačanju kapaciteta u cilju što bržeg socio-ekonomskog razvoja, kroz proces digitalizacije, prevashodno vodeći se konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva.

Uskoro ćemo znati čije ideje će odnijeti pobjedu, a do tada nas obavezno pratite kako ne bi  propustili dalji razvoj ove avanture! A mi svim odabranim timovima držimo fige i radujemo se njihovim budućim poslovnim uspjesima! 

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.