Newsletter Subscription

Predstavljamo vam BeBeep.me, jedne od finalista prvog ciklusa Spark.me startap avanture

U nedjelju, 24. oktobra 2021. u ponoć, ističe rok za prijavljivanje timova za drugi ciklus Spark.me startup avanture.

Princip takmičenja će biti sličan onom iz prvog kruga i prijavljene ideje za cilj trebaju imati rješavanje određenog društvenog problema, biznis izazova ili digitalizaciju usluga javne uprave.

Na osnovu prijava, žiri će odabrati 10 najboljih ekipa koje će učestvovati u trodnevnoj onlajn radionici, na kojoj će timovi dobiti mentore i takmičiti se u razradi i prezentaciji svoje startap ideje. Na kraju vikenda, biće proglašena tri pobjednička tima koja ulaze u finale takmičenja. Oni će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura, kao i dodatno mentorstvo u trajanju od tri mjeseca iz oblasti razvoja biznisa, UX dizajna i software development-a. Sve ovo uvod je u veliko finale ciklusa, kada će se ova tri pobjednička tima boriti za nagradu od dodatnih 15.000 eura.

U prvom ciklusu, jedan od tri pobjednička tima bio je i BeBeep.me, koji predstavljamo danas.

Tim BeBeep.me čine Ivo Rašović, Petar Sekulić i Marko Lalić. Oni su, uz pomoć Vere Kovačević u ulozi mentorke, predstavili ideju o “carpooling” platformi koja omogućava korisnicima jednostavniji i udobniji prevoz, kao i uštedu novca na međugradskim putovanjima, tako što će podijeliti troškove (benzina i putarina) sa jednim ili više drugih korisnika. 

Finale prvog ciklusa je 14. novembra, a kako se ovaj tim priprema i razvija svoju ideju, pročitaj u nastavku.

  • Šta vas je navelo da se prijavite na Spark.me startap avanturu?

S obzirom na to da smo bili u fazi istraživanja tržista i validacije same ideje, Spark.me startap avantura je bila savršena prilika za nas da čujemo treće mišljenje i popričamo sa ljudima koji su upoznati sa regionalnom i internacionalnom startup scenom. Struktura takmičenja, gdje smo kroz dvodnevnu onlajn radionicu koristili Lean Canvas metodologiju sa našom mentorkom Verom Kovačević, pokazala se efikasnom i to je bio posljednji korak za nas u procesu validacije ideje. 

  • Kako ste došli na ideju o platformi koja povezuje vozače i putnike i omogućava jednostavniji prevoz?

Dva su faktora uticala da dođemo na ideju da uvedemo carpooling u Crnu Goru.

Prvo, iako distance između gradova u Crnoj Gori nisu pretjerano velike, kretanje od jednog grada do drugog je prilično komplikovano. Vozovi i autobusi su zastareli, neudobni i često kasne, a taksi prevoz je preskup.

U razgovoru sa studentima i ljudima koji zbog poslovnih obaveza moraju svakodnevno da putuju od jednog grada do drugog, primijetili smo da ih prevoz značajno limitra u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Javni prevoz nije pouzdan, troškovi posjedovanja sopstvenog automobila su prilično visoki.

Drugo, oduvijek smo bili zainterosavani da kroz socijalno preduzetništvo pokušamo da riješimo jedan od društvenih problema. Živimo u vremenu kada se klimatske promjene mogu uvidjeti golim okom, a prekomjerna emisija CO2 gasova je svakako najviše doprinijela tome. Otuda i želja da se uključimo u “sharing” ekonomiju i “mobility-as-a-service” industriju. Ukoliko uspijemo da motivišemo ljude da koriste carpooling u Crnoj Gori, smanjićemo neefikasnu iskorišćenost vozila na putevima i neprihvatljiv način zagađivanja životne sredine, kao i troškove održavanja automobila.

BeBeep “carpooling” platforma omogućava korisnicima jednostavniji i udobniji prevoz, kao i da uštede novac na međugradskim putovanjima tako što će podijeliti troškove (benzina i putarina) sa jednim ili više drugih korisnika. Korisnici se dijele na dvije grupe: vozači i putnici. Vozači će imati mogućnost da izlistaju svoj plan puta kao i planirane troškove. S druge strane, putnici će moći da pretražuju izlistane vožnje i kontaktiraju vozače sa kojima im se planovi puta poklapaju. Oni će učestvovati u dijeljenju troškova koji su vozači naveli direktno preko platforme.

  • Kakav je osjećaj naći se u finalu prvog ciklusa SSA takmičenja?

Iskreno, iznenadili smo se koliko je bilo interesantnih ideja. Posebno nas raduje činjenica da je većina prijavljenih timova bila sastavljena od studenata ili ljudi mlađih od 25 godina. To je pokazatelj da potreba za startup scenom i ovakvim takmičenjima u Crnoj Gori itekako postoji. Samim tim, izbor među tri ekipe i plasman u finale, za nas predstavlja uspjeh i na neki način potvrdu da potreba za carpoolingom zaista postoji. 

  • Nakon ulaska u finale, uslijedilo je tri mjeseca rada na ideji i saradnja sa mentorima, kako vam protiče ovaj period?

Posljednja tri mjeseca su obilježili konstantni sastanci između članova tima gdje smo “brainstormovali” o raznim mogućnostima razvoja biznisa i software-a, kao i sastanci sa timom mentora koji su pratili naš napredak u razvoju.

Važno je napomenuti da rad u startupu ima jako strmu krivu učenja. Tri člana tima dolaze iz različitih oblasti, tj iz software developmenta, dizajna i finansija, tako da su sastanci sa mentorima imali višestruku korist za svakog od nas. Na primjer, članovi tima koji nemaju finansijski “background”, su imali priliku da učestvuju u izradi finansijskog modela i biznis plana.

S druge strane, članovi koji imaju non-tech background su svakodnevno bili uključeni u proces razvoja software-a, što svima daje novi set vještina. Mentori Milutin, Stevan i Radivoje su nas, iskustvom i objektivnim gledanjem na projekat, usmjeravali tako da izbjegnemo što više “dječijih bolesti” koje startup nosi sa sobom. 

  • Šta biste rekli da je za vas predstavljalo najveći izazov u dosadašnjem radu na razvoju ideje?

Definicija funkcionalnosti za “minimum viable/lovable product” verziju je najveći izazov za svaki startup. Poznata je izjava Mark Tvena – “Nisam imao vremena da napišem kratko pismo, pa sam umjesto toga napisao dugo”. Za nas je bilo važno ne izgorjeti u želji da se napravi savršen proizvod prije nego što se pusti u rad, jer bi se time razvoj software-a odveo u nedogled. To je zahtijevalo brojne sastanke između članova tima, sa mentorima, kao i ankete sa potencijalnim korisnicima. Iako imamo mnoge funkcionalnosti koje želimo da dodamo, vjerujemo da smo napravili dobre odluke, koje su nam omogućile da razvijemo software na vrijeme.  

  • 14. novembar je sve bliži, kako se pripremate za finale?

Trenutno smo u posljednjoj fazi razvoja software-a, gdje testiramo funkcionalnosti i ispravljamo bugove kao i neke sitnice u dizajnu. Paralelno sa tim, završavamo finansijski model, kao i definiciju marketing strategije pomoću koje ćemo privući prve korisnike. Jedva čekamo finale da čujemo mišljenje žirija za dosadašnji rad kao i da vidimo napredak ostala dva tima koja su u finalu.

* Timu BeBeep.me zahvaljujemo na razgovoru i želimo puno sreće u razvoju i implementaciji njihove ideje! *

Da li i ti imaš neku sjajnu startap ideju kojoj je potrebna podrška? Ukoliko je tako, do 24. oktobra prijavi svoj tim na ovom linku.

Pravo učešća nije ograničeno brojem godina, timovi mogu imati od tri do pet članova, a više o svemu možeš pročitati u ovom članku.

Po isteku roka za prijave, biće odabrano 10 timova za koje stručni žiri bude smatrao da imaju najviše potencijala da pretvore svoju ideju u djelo. Odabrani timovi će imati priliku da predstave svoje ideje tokom trodnevne onlajn radionice koja će se održati od 12. do 14. novembra, a čak tri tima će osvojiti nagradu od 5.000 eura.

Ukoliko smo uspjeli da te zaintrigiramo, na tebi je da sada osmisliš ideju, okupiš ekipu i prijaviš se! Budi baš ti dio zanimljive Spark.me startap avanture!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂