Newsletter Subscription

Search

Predstavljamo vam Egregium, jedne od finalista prvog ciklusa Spark.me startap avanture

Predstavljanje finalista prvog ciklusa Blogpost plus 200px

Dok teku prijave timova za drugi ciklus Spark.me startap avantura, prvi krug takmičenja se polako bliži svom finalu.

Nakon što su, početkom ljeta, ekipe prijavile svoje ideje, žiri je odabrao 10 najboljih koje su krajem jula učestvovale u trodnevnoj onlajn radionici.

Sve ekipe su dobile mentore i zajedno se takmičili u razradi, a potom i prezentaciji svojih startap ideja koje za cilj imaju rješavanje određenog društvenog problema, biznis izazova ili digitalizaciju usluga javne uprave.

Kulminacija radionice bila je kada su proglašena 3 pobjednička tima koja su ušla u finale takmičenja. Žiri je uzeo u obzir da su prezentovana rješenja jasno definisana, da su ideje izvodljive i to u relativno kratkom roku nakon takmičenja, kao i da među članovima tima postoji dovoljan potencijal da ideje stvarno budu i ostvarene.

Svaki od tri tima je dobio novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura, kao i dodatno mentorstvo u trajanju od 3 mjeseca iz oblasti razvoja biznisa, UX dizajna i software development-a, a sve u cilju pripreme za veliko finale prvog ciklusa predviđenog za 14. novembar, kada će se ova tri pobjednička tima boriti za nagradu od dodatnih 15.000 eura.

Jedan od pomenuta tri pobjednička tima je i Egregium, koji predstavljamo danas.

Egregium čine Maja Rolevski, Stefan Fuštar, Katarina Milačić, Ivona Vujošević i Luka Marković. Oni su na radionici, zajedno sa mentorkom Jasnom Pejović, sjajno razradili i predstavili ideju o web platformi koja sakuplja, klasifikuje i predstavlja podatke iz javnih uprava.

Ukoliko želiš bolje upoznati Egregium, saznati više o njihovoj ideji, razvoju platforme i pripremama za finale, u nastavku pročitaj naš kratak intervju. 🙂

  • Šta vas je navelo da se prijavite na Spark.me startap avanturu?

Članove naše ekipe je okupila zajednička želja za realizacijom ideje koja bi bila od značaja za cjelokupno društvo. Prepoznali smo problem u dostupnosti i transparentnosti javnih podataka Crne Gore, a onda i vidjeli poziv za takmičenje Spark.me startap avantura. Znali smo da je to prava prilika za predstavljanje naše ideje.

  • Kako ste došli na ideju o platformi koja sakuplja, klasifikuje i predstavlja podatke iz javnih uprava?

Često smo posjećivali sajtove sa javnim podacima Crne Gore, čitali ih i analizirali iz lične znatiželje. Međutim, pristup većini podataka je prilično komplikovan, pri čemu su oni uglavnom dostupni u vidu Excel tabela ili zastarjelih web portala, pa su njihova analiza i razumijevanje značajno otežani. Upravo taj problem, kao i uviđanje značajnog zaostajanja Crne Gore za Evropom u polju otvorenih podataka, navelo nas je na stvaranje nove platforme. Nadamo se da ćemo kroz razvoj ove platforme uspjeti da doprinesemo digitalizaciji sistema, kao i pristupačnosti i razumijevanju svih javnih podataka uz dobar vizuelni prikaz, te na taj način podignemo svijest javnosti o važnosti otvorenih podataka.

  • Kakav je osjećaj naći se u finalu prvog ciklusa SSA takmičenja?

Veoma nam je drago što smo se našli u finalu takmičenja i što je prepoznata važnost naše ideje za društvo. Mnogo nam znači podrška koju smo dobili od svih ljudi u organizaciji takmičenja. Takođe, veoma smo zahvalni mentorki Jasni Pejović, koja je pomogla da se početna ideja usmjeri na pravi način.

  • Nakon ulaska u finale, uslijedilo je tri mjeseca rada na ideji i saradnja sa mentorima, kako vam protiče ovaj period?

U toku ova tri mjeseca vrijedno radimo na razvoju naše platforme. U stalnom smo kontaktu sa mentorima Milutinom Pavićevićem, Stevanom Čakićem i Radivojem Drobnjakom, koji nam ukazuju svu potrebnu pomoć. Takođe, trudimo se da već sada informišemo određene državne institucije o ideji. Nailazimo na pozitivne reakcije i veliku podršku, što nam je dodatna motivacija da nastavimo sa radom.

  • Šta biste rekli da je za vas predstavljalo najveći izazov u dosadašnjem radu na razvoju ideje?

Najveći izazov jeste upravo problem od kojeg je sva priča krenula – analiza javnih podataka. Potrebno je detaljno analizirati podatke, naći vezu među njima i dobro ih razumjeti, kako bi se oni na jasan način predstavili javnosti.

  • 14. novembar je sve bliži, kako se pripremate za finale?

Svjesni da je ostalo još malo vremena, vrijedno radimo na razvoju platforme i očekujemo pobjedu!

* Timu Egregium zahvaljujemo na razgovoru i želimo puno sreće u razvoju i implementaciji njihove ideje! *

Da li i ti imaš neku sjajnu startap ideju kojoj je potrebna podrška? Ukoliko je tako, imamo odličnu vijest za tebe! U toku su pripreme za novi ciklus Spark.me startap avanture! Prijave traju do 24. oktobra, a svoj tim možeš prijaviti već danas, na ovom linku.

Ono što tebi i tvojoj ekipi preostaje jeste da osmislite ideju koja može riješiti određeni društveni problem, biznis izazov ili pomoći u digitalizaciji nekog servisa javne uprave. Pravo učešća nije ograničeno brojem godina, timovi mogu imati od tri do pet članova, a više o svemu možeš pročitati u ovom članku.

Po isteku roka za prijave, biće odabrano 10 timova za koje stručni žiri bude smatrao da imaju najviše potencijala da razviju svoju ideju u djelo. Odabrani timovi će imati priliku da predstave svoje ideje tokom trodnevne onlajn radionice koja će se održati od 12. do 14. novembra, a čak tri tima će osvojiti nagradu od 5.000 eura.

Ukoliko se prijaviš i postaneš dio ovog projekta postoji šansa da se među odabranim timovima nađe baš tvoj tim! Dakle, osmisli ideju, okupi ekipu i krenite što prije zajedno u ovu uzbudljivu avanturu! Ko zna, možda baš sa vama budemo vodili neki od sljedećih pobjedničkih intervjua!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.