Newsletter Subscription

Search

Predstavljamo vam RENERGY Montenegro, jedne od finalista prvog ciklusa Spark.me startap avanture

Predstavljanje finalista prvog ciklusa Renergy Mne Blogpost plus 200px

Prije nekoliko dana, završene su prijave za drugi ciklus Spark.me startup avanture. Žiri ima težak zadatak da analizira sve prijavljene ideje i odabere samo 10 timova koji će učestvovati na trodnevnoj onlajn radionici, od 12. do 14. novembra ove godine.

Tokom tri dana, sve ekipe će dobiti mentore i raditi na razradi i prezentaciji svojih startap ideja koje za cilj imaju rješavanje određenog društvenog problema, biznis izazova ili digitalizaciju usluga javne uprave.

Na kraju radionice, 14. novembra, biće proglašena tri pobjednička tima. Svaki od timova će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura za razvoj ideje, kao i dodatno tromjesečno mentorstvo u oblastima razvoja biznisa, UX dizajna i software development-a, nakon čega će se finalisti boriti za nagradu od dodatnih 15.000 eura.

U prvom ciklusu Spark.me startap avanture, jedan od timova koji je odabran za finale, i koji je već prošao dio maločas opisanog puta, je RENERGY Montenegro koji predstavljamo danas.

Tim RENERGY Montenegro čine Lazar Šćekić, Mišo Kontić, Vuk Jovović i Maksim Kontić. Oni su, zajedno sa Markom Lekićem u ulozi mentora, razradili i predstavili svoju ideju o platformi koja bi trebala pomoći u ocjeni isplativosti i pojednostavljivanju procedura ulaganja u obnovljive izvore energije.

  • Šta vas je navelo da se prijavite na Spark.me startap avanturu?

Razvoj ideje i uspostavljanje održivog startapa predstavlja dugotrajan i kompleksan proces koji zahtijeva dobru organizaciju i posvećen rad, u uslovima ograničenih resursa. Spark.me startap avanturu prepoznali smo kao izuzetnu priliku za učenje, usavršavanje i realizaciju naše ideje, prije svega zbog mentorske i finansijske podrške koju omogućava, čime se rješavaju brojni izazovi koje sa sobom nosi pripadanje startap zajednici. Sa ove pozicije, prijava na Spark.me startap avanturu predstavljala je pravi izbor.

  • Kako ste došli na ideju o platformi za procjenu isplativosti investicija u obnovljive izvore energije?

Riječima Dejvida Atenboroa – “Klimatske promjene predstavljaju najveću prijetnju čovječanstvu u posljednjih nekoliko hiljada godina”. Iako najvažniju ulogu imaju nadležne institucije zadužene za propisivanje skupa obavezujućih mjera i pravila, cijelo društvo odgovornim postupanjem može dati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena. Upravo je tranzicija na obnovljive izvore energije prepoznata od strane Evropske Unije kao jedan od ključnih aspekata u smanjenju emisija gasova staklene bašte.

Crna Gora ima ogroman potencijal obnovljivih izvora energije koji može postati osnov održivog razvoja cijele ekonomije, a o kojem se ne govori dovoljno. Osnovna motivacija iza razvoja ovakve platforme je upravo podizanje svijesti o dostupnom potencijalu i benefitima korišćenja obnovljivih izvora energije. Putem platforme, svi građani se mogu potpuno besplatno upoznati sa benefitima koje im donosi investicija u obnovljive izvore energije. Dodatno, putem platforme građani mogu zatražiti i ponudu od partnerskih kompanija kojima se omogućava učešće na prvom nacionalnom tržištu usluga projektovanja i izvođenja.

  • Kakav je osjećaj naći se u finalu prvog ciklusa SSA takmičenja?

Naći se u finalu SSA takmičenja predstavlja privilegiju koja podstiče i obavezuje da se ukazano povjerenje opravda posvećenim radom i usavršavanjem ideje.

  • Nakon ulaska u finale, uslijedilo je tri mjeseca rada na ideji i saradnja sa mentorima, kako vam protiče ovaj period?

Cijeli period nakon završetka prve faze takmičenja protiče u radnoj atmosferi, kako u pogledu razvoja softverskog rješenja, tako i u pogledu razvoja održivog biznis modela. Važan aspekt je takođe i komunikacija sa partnerskim kompanijama u cilju razvoja korisničkog interfejsa koji sadrži sve funkcionalnosti neophodne za nesmetan razvoj novih „zelenih“ projekata.

  • Šta biste rekli da je za vas predstavljalo najveći izazov u dosadašnjem radu na razvoju ideje?

Najveći izazov u dosadašnjem radu, a posebno na samom početku razvoja ideje, predstavljalo je upravljanje samim projektom i optimalna organizacija projektnih aktivnosti.  Ipak, kako vrijeme odmiče, tim postaje sve uigraniji i spremniji da odgovori na izazove koje razvoj ideje podrazumijeva. Pored samog razvoja softvera, UX dizajna i vođenja biznisa, u proteklom periodu upoznali smo se sa značajem strateške i kvalitetne organizacije.

  • 14. novembar je sve bliži, kako se pripremate za finale?

Preostali period koristimo za usavršavanje softverskog rješenja i biznis modela, ali i za komunikaciju sa nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja zakonskih barijera za dalji razvoj ideje.

* Timu RENERGY Montenegro zahvaljujemo na razgovoru i želimo puno sreće u razvoju i implementaciji njihove ideje! *

Zanima te kako će izgledati nastavak ove avanture? Nastavi da nas pratiš, jer uskoro će biti objavljene ekipe i ideje koje su odabrane za takmičenje u drugom ciklusu Spark.me startap avanture, a tu je i veliko finale prvog ciklusa.

Zato, budi uz veb sajt www.stemedukacija.me, kao i naše Facebook i Instagram stranice.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.