Newsletter Subscription

Tvoj prvi priručnik za programiranje: Kreiraj svoju igru uz Scratch

Vrijeme provodiš ispred ekrana telefona ili računara i tražiš zanimaciju koja će biti zabava za cijeli dan? Šta kažeš o tome da kreiraš svoju igru iz snova?

Kada je počela pandemija, predstavili smo zabavne sajtove koji ti mogu pomoći u učenju, a onda smo odlučili da odemo korak dalje, i kreiramo priručnik koji će ti pomoći da počneš sa učenjem programiranja kod svoje kuće!

Koji su tvoji prvi koraci ka beskonačnoj zabavi programiranja?

Hajde da krenemo redom. Prvo što treba da uradiš jeste da otvoriš novi prozor sa ovom veb adresom – www.scratch.mit.edu, zajedno sa našim priručnikom koji se nalazi na ovom linku. Uzmi grickalice, obezbijedi prostor na kom će ti biti najudobnije i spremi se da čitajući naš priručnik, prateći prikazane korake i gledajući završene projekte iste kreiraš na svom nalogu.

Vjerovatno sada razmišljaš o tome da ti nemaš nalog na platformi Scratch, a možda i ne znaš šta je Scratch uopšte.

Ne brini i ne zaboravi da smo tu za sva tvoja pitanja, te da smo priručnik kreirali upravo za one koji do sada nisu imali prilike da uče programiranje, a sada žele da se oprobaju u jednoj od najtraženijih profesija današnjice.

Ukoliko do sada nisi bio/bila dio naše DoMEn škole programiranja, ovo je jedan od načina koji smo osmislili kako bismo svima pružili priliku da nauče osnove programiranje jer je sve ono što se nalazi u priručniku zapravo materijal koji su naši predavači prezentovali na svojim časovima tvojim vršnjacima.

Scratch je besplatan programski jezik namijenjen mladima uzrasta od 8 do 16 godina, koji se koristi za kreiranje interaktivnih priča, igrica i animacija. Platforma uz pomoć koje se kreira u programskom jeziku Scratch – scratch.mit.edu dostupna je na više od 40 jezika, među njima i na našem jeziku, pa nećeš imati problema sa razumijevanjem bilo koje funkcije.

Nalog na ovoj platformi se kreira lako i kroz nekoliko jednostavnih koraka, a sve smo objasnili i u priručniku, pa je dovoljno da obezbijediš računar sa internet konekcijom i prepustiš se našem malom udžbeniku.

Priču počinjemo od toga kako se kreira nalog, a onda objašnjavamo osnovne pojmove i sve ikonice koje imaš prilike da vidiš onda kada otvoriš svoj nalog. Važno nam je da u svakom narednom koraku i lekciji pratiš ono što mi opisujemo u svom radnom prostoru, i uvjeravamo te da nećeš imati problema sa razumijevanjem rada u ovom programskom jeziku.

Tokom rada u Scratch-u vidjećeš kako se kreiraju kodovi i kako razmišljaju programeri: zadaju određene komande i onda gledaju da li ih i kako računar izvršava. Ipak, vidjećeš i nešto mnogo moćnije od toga: kako uz maštu možeš kreirati sve što poželiš, dovoljno je da taj svijet zamisliš u glavi i moći ćeš da ga preslikaš u svijet Scratch-a sa stečenim vještinama iz našeg priručnika.

Nakon svake lekcije, imaš i mini domaći zadatak uz pomoć kojeg možeš provježbati naučeno ili se jednostavno vratiti nakon pročitanog priručnika i potražiti nove ideje za kreiranje interaktivnih priča.

Za kraj ovog teksta, a prije početka tvoje programerske priče i otvaranja prvih stranica našeg priručnika znaj da ti nismo ispričali ni dio onoga što te uz priručnik čeka. Počni da učiš programiranje kod svoje kuće i otkrićeš jedan novi svijet, a mi imamo tri poruke za kraj:

  • Ukoliko imaš bilo kakve nedoumice ili dodatna pitanja, slobodno nas kontaktiraj na [email protected].
  • Ako ti se programiranje svidi i ocijeniš da se dobro snalaziš u ovom okruženju, obavezno se prijavi za našu DoMEn školu programiranja koja svoje prijave ponovo otvara u septembru.
  • Sve što kreiraš podijeli i sa nama, kontaktiraj nas na mail ili Instagram profil, bićemo srećni da pratimo tvoj napredak! 🙂

Portal www.stemedukacija.me pokrenula je 2019. godine kompanija doMEn, u cilju da prirodne nauke i programiranje kao vještinu budućnosti približi mladima u Crnoj Gori. Kompanija, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univeziteta Crne Gore svake godine organizuje DoMEn školu programiranja – kurs programiranja namijenjen osnovcima i srednjoškolcima koji traje tokom cijele godine, i DoMEn kup – online takmičenje u programiranju namijenjeno mladima koje je trenutno u toku. Sve aktivnosti opisane na portalu su potpuno besplatne za sve mlade, uključujući i preuzimanje priručnika “DoMEn škola programiranja: Kreiraj svoju prvu igru”.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)