Newsletter Subscription

Kako najbolje provesti dane pauze?

OstaniDoma: Kako najbolje provesti dane pauze?

Iako smo svi upoznati sa ozbiljnošću situacije povodom korona virusa, nakon prošlonedeljne objave da se neće držati nastava do kraja marta, svi smo ipak osjećali olakšanje. Kontrolni, ispitivanja i domaći zadaci izgledali su tako daleko, a ispred nas je bilo samo 15 dana iznenadnog raspusta.

Prošao je vikend, roditelji po preporuci ljekara, već uveliko zabranjuju izlaske iz kuće, a pitanje šta raditi tokom 15 dana izolacije se samo nameće.

Situacija u kojoj se nalazimo ipak je naše roditelje podsjetila i na to da Internet i naše vrijeme ispred ekrana ne treba da osuđuju. Dok škole, kafići, igraonice, pa i neke prodavnice ne rade, sve što nam ostaje kao bezbjedna veza sa uobičajenim životom je online svijet. 

Hajde da pređemo na konkretne primjere koji će tvoj boravak kod kuće učiniti zabavnim i korisnim!

Online učenje je zabavnije

Činjenica je da ne moramo na časove i da je sigurnije da učionice zamijenimo dnevnim sobama, ali da li to znači da treba potpuno prestati sa učenjem?

Pretpostavljaš da ću ti reći ne, a evo i iz kojih razloga: prvo, sigurno je da ćemo se jednog dana vratiti u škole i da nas čekaju sve obaveze kako je i bilo prije mjera nadležnih organa. Ako raspuste provodiš baš kao i ja, samo odmarajući, onda znaš koliko teško pada povratak u školu nakon raspusta, rano buđenje za prvu smjenu i svakodnevne obaveze. Zbog toga, ne dozvoli da te ovaj prinudni odmor uspava, već se razmrdaj i online svijet iskoristi da ispuniš svoje vrijeme. Vjeruj mi, alati za učenje koji postoje na internetu daleko su od dosadnih lekcije koje moraš da prepisuješ u svoju svesku.

Programiranje? Usavršavanje njemačkog ili engleskog jezika? Propuštene lekcije iz matematike koje doživljavaš kao rupe u svom znanju? Sada za sve imaš vremena, ali i resursa za učenje! Na internetu postoji mnoštvo edukativnog sadržaja koji tek sad dobija zasluženu slavu.

Programiranje

Ukoliko nikada ranije nisi učio programiranje, to sada možeš učiniti uz sajt www.code.org koji ima dostupne kurseve kako za osnovce, tako i za srednjoškolce, a od nedavno je dostupan i kurs uz pomoć kojeg možeš naučiti da napraviš svoj lični jednostavni web sajt uz pomoć HTML-a i CSS-a, i time budeš u koraku sa novim tehnologijama.

Pročitaj više: Započni sa učenjem programiranja od kuće uz Code.org

Jedan od početnih kurseva u DoMEn školi programiranja je i kurs u programskom jeziku Scratch. Kreatori ovog programskog jezika potrudili su se da programiranje u Scratch-u bude jednostavno i zabavno mladima, a uz Scratch platformu, osim što možeš programirati, možeš pohađati besplatne kurseve i dijeliti projekte sa mladima širom svijeta. 

Ne zaboravi da u bilo kom trenutku, u slučaju nedoumica, možeš pogledati i sekciju Radni materijal na našem sajtu, i pronaći prezentacije predavača naše škole. Osim prezentacija koje su raspoređene po rednom broju časa, možeš pronaći i brojne zanimljive domaće zadatke koji su bili obavezni našim polaznicima. 🙂

Pročitaj više: Scratch – kako zakoračiti u svijet programiranja

Zabava za srednjoškolce: Zašto se zadovoljiti igranjem video igara kada možeš početi da ih praviš? Od sada je online dostupan i besplatni Unity kurs koji su mladi imali priliku da pohađaju prije dvije godine u okviru CodeWeek programa. Na www.unity.com, možeš instalirati Unity i  početi kurs od prvog videa, a kasnije lekcije pratiti na ovom linku, gdje je svaki čas dat u obliku sličnog video tutorijala.

Preko 40 stranih jezika dostupno online

Babbel i DuoLingo jedne su od najpopularnijih apliakcija za učenje stranih jezika, sa kojima možeš početi učenje preko 40 svjetskih jezika kod svoje kuće. Iako Babbel ima manje dostupnih kurseva, po mnogim recenzijama trenutno je jedan od najboljih alata za učenje stranih jezika, iako nije besplatan. Ukoliko ipak ne želiš da imaš dodatne troškove učenja, DuoLingo ti može obezbijediti svakodnevno učenje i usavršavanje uz pomoć svoje aplikacije.

Takođe, ova neplanirana pauza može biti idealna i za usavršavanje engleskog jezika ili pripremu za polaganje međunarodno priznatih testova koji su neophodni ukoliko razmišljaš o studiranju u inostranstvu. Britanski savjet na svom sajtu upravo ima odgovarajuće kurseve za mlade, pa engleski možeš učiti kroz igre, audio i video lekcije, koje ti mogu biti priprema za polaganje IELTS testa koji sprovodi ova organizacija.

Šta je sa matematikom, fizikom i hemijom? Pročitaj više o Khan Akademiji u kojoj besplatno možeš pohađati kurseve iz skoro svih predmeta koje imaš u školi  i o Arcademic zabavi za cijelo odjeljenje u našem tekstu – Sajtovi koji ti mogu pomoći u učenju!

Spoj umjetnosti i tehnologije za sve radoznale putnike

Možda su muzeji i pozorišta zatvoreni, a putovanja zabranjena, ali to ne znači da većinu najpoznatijih svjetskih muzeja i galerija ne možeš posjetiti i od svoje kuće. 

Od 2016. godine, kako bi što više ljudi dobilo mogućnost posjete muzejima i galerijama, Google je počeo sa projektom Google Arts and Culture. Tako možeš posjetiti neke od najvećih muzeja i galerija, čija bi te inače posjeta koštala i nekoliko stotina eura.

Osim što možeš prošetati najpoznatijim galerijama, ukoliko te zanima umjetnost, Google ima cijeli program koji će ti omogućiti potpuni doživljaj umjetnosti kod tvoje kuće! Djela su raspoređena po epohama, a svako možeš uvećati do najsitnijih detalja. Kako sve izgleda, pogledaj u sledećem videu.

Znam i da većini posjeta muzeju i galeriji online i u stvarnosti nije isto, ali razmisli o tome da sada, dok kod kuće imaš više slobodnog vremena nego inače, možeš detaljno isplanirati svoje putovanje i vidjeti koje bi ti destinacije bile najzanimljivije. 🙂

A za sve zaljubljenike dramskih umjetnosti, prekid rada pozorišta ne znači da ne mogu odgledati nove predstave! Kako je najavilo i Narodno pozorište u Beogradu, od 18. marta počeće preko interneta da emituje izvođenja svojih predstava. Dakle, sada u svom kalendaru možeš staviti i podsjetnik za novu predstavu, iako si u svojoj dnevnoj sobi!

Redovno prati objave svoje škole

Ipak, pored svega ovoga što ti se nudi online i perioda bez škole, ne zaboravi da je školovanje još uvijek tvoja jedina obaveza. Zbog toga, redovno prati sajt i Facebook stranicu tvoje škole, kako bi bio u toku sa novim načinima na koje će se nastava sprovoditi.

Možda ti je to prije nekoliko nedelja izgledalo nezamislivo, ali sada ćeš početi da se navikavaš na to da ćeš svoje profesore gledati preko ekrana, a probne testove radiš preko kompjutera u toplini svog doma. Za sve informacije, obavezno prati Ministarstvo prosvjete Crne Gore, koje već počinje sa realizacijom nastave na daljinu projektom #UčiDoma.

Neću da ti kažem da je izlazak iz kuće, pa čak i ispred zgrade visoko rizičan, to već znaš. Želim sa tobom da podijelim svoje načine kako održavam super kontakt sa svojim prijateljima – koristimo sve moguće društvene mreže, pravimo grupe i dijelimo korisne informacije ili samo zabavne sadržaje sa društvenih mreža. Kvizovi za prijatelje takođe nikada ranije nisu bili tako popularni kao sada među nama.

Ne širi paniku, poslušati savjet nikada nije bilo jednostavnije. Dovoljno je da se preselimo u online svijet i mini neplanirani raspust provedemo u udobnosti našeg doma. Prati nas i na Instagram profilu gdje ćemo narednih dana dijeliti sa tobom sve zanimljive online sadržaje. 🙂

Kompanija doMEn od svog osnivanja ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi mladima u Crnoj Gori. Prošle godine je, sa ciljem da objedini sve svoje društveno odgovorne aktivnosti, pokrenula portal www.stemedukacija.me gdje se mladi mogu informisati o svim prilikama koje kompanija stvara u Crnoj Gori.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂