Newsletter Subscription

Sajtovi koji ti mogu pomoći u učenju

Koliko puta ti dnevno roditelji kažu “Ostavi telefon, knjigu u ruke”? Ukoliko je odgovor manje od 2, pravi si srećnik! 

Da budemo iskreni, svima nam se dešava da iz dosade uzmemo telefon kako bi “samo prelistali” Instagram ili TikTok, a na kraju se sve završi sa nekoliko sati potrošenih na listanje fotografija ili videa ljudi koje možda i ne poznajemo. Vjerovatno iz tog razloga i naši roditelji smatraju da previše vremena provodimo na društvenim mrežama, a iznenadićeš se da, po istraživanju kompanje doMEn, 87% roditelja zapravo vjeruje da pristup Internetu i novim tehnologijama pozitivno utiču na njihovu djecu! 

Dakle, ukoliko saberemo dva i dva, dobijamo jasnu sliku – naši roditelji nisu protiv našeg korišćenja telefona, već se samo brinu da možda previše vremena trošimo na stvari od kojih nemamo nikakve benefite. Priznajmo sebi, to nekada i jeste tako…

 

Često zaboravljamo da pored društvenih mreža, na Internetu možemo pronaći sve ono što nas je ikada zanimalo, a da za lekcije koje ne shvatimo dobro u školi, vrlo lijepo i jednostavno objašnjene možemo pronaći onlajn. Zbog toga danas istražujemo tu beskonačnost zvanu Internet, tražeći sajtove koji će nam pomoći u učenju i razvoju, a koji će biti i jednako zabavni da ih posjetimo i u slobodno vrijeme.

 

Online kursevi koji prate tvoj napredak iz matematike

Matematika je vjerovatno i jedini predmet za koji ti, koliko god dobro da znaš gradivo, uvijek u nekom trenutku zatreba pomoć. Da bi bio dobar matematičar, nije dovoljno naučiti samo postupak kako se određeni zadatak riješava, već moraš ući u srž problema i razumjeti cijelo rješenje. Zbog toga se uglavnom i govori o tome da je to jedan od najvažnijih predmeta koje učimo u školi – tjera nas da razmišljamo i sami dolazimo do rješenja na zadate probleme. Sajtove koji će baš takvu vrstu samostalnosti izgraditi kod tebe, donosimo u nastavku.

Jedna od najvećih platformi za onlajn učenje je Kan Akademija koju svakodnevno posjete milioni mladih sa svih meridijana. Glavni cilj ove platforme jeste da obrazovanje i edukaciju, kao fundamentalnu ljudsku potrebu, obezbijedi svima i svuda. Klikom na njihov sajt www.khanacademy.org, kreiraš svoj profil i obilježavaš ono o čemu bi volio da naučiš više. Naravno, bez obzira na to šta izabereš pri kreiranju profila, svi kursevi su ti uvijek dostupni.

Pa, kako stvari funkcionišu u ovoj onlajn akademiji? Predavanja iz različitih oblasti, od teorije matematike do finansija i hemije, možeš pogledati u obliku video snimaka trajanja od 5 do 10 minuta. I najsloženije pojave, predavač objašnjava prostim i razumnjivim jezikom, crtajući sve opisane pojmove na grafičkoj tabli. Glavna prednost ovakvog načina učenja jeste što u trenutku kada nejasnoće možeš zaustaviti snimak i vratiti preskočeni dio. Takođe, ispod svakog videa možeš ostaviti komentar i pitati ostale korisnike za pomoć. Vidjećeš, korisnici jako često odgovaraju na pitanja i međusobno komuniciraju, pa nema mjesta nelagodi.

Kada napraviš svoj profil, možeš pratiti i to kako napreduješ ili uraditi test i vidjeti koliko si zapamtio! 🙂

Dio ove platforme preveden je i na naš jezik, ali ja ti preporučujem da lekcije pratiš na engleskom, jer osim što je dostpuno mnogo više kurseva, radićeš i na usavršavanju svog engleskog jezika.

Ukoliko ti ipak pomoć zatreba prije kontrolnog iz matematike i nemaš vremena za detaljna istraživanja Kan Akademije, odlična zamjena mogu da budu i domaći YouTube kanali. Sjećam se svojih muka sa kvadratnim jednačinama iz srednje škole i tadašnjeg ogromnog otkrića – Toni Milun YouTube kanal. Osim što me je tada spasio pred zakazani test, nastavila sam da pratim njegove video lekcije za sve one zadatke koje samostalno kod kuće nisam znala da uradim. I danas, često umjesto privatnih časova, samo poslušam njegove lekcije iz oblasti finansijske matematike. Jednako dobar kanal je i Slobodno Uči Akademija, a ti procijeni čiji ti se način objašnjavanja najviše sviđa.

 

Savjet: Nekada je teško da naći potrebnu lekciju na kanalu sa stotinama snimaka, pa ćeš najlakše naći traženu lekciju u okviru Playlisti koje obično objedinjavaju gradivo određene oblasti ili razreda.

Matematika, takmičenje i zabava – ko kaže da ne ide zajedno? 

Prelazimo na pregršt video igara koje tvoji roditelji neće kritikovati. Sve su okupljene na platformi Arcademics, namijenjenoj mlađim uzastima, koja ima za cilj da kod mladih, kroz igru, izgradi vještinu brzog razmišljanja i rješavanja problema. Platformi možeš pristupiti i sam, ali sve je zabavnije u društvu, zar ne? Kako ćeš reagovati ako ti kažemo da matematičke video igre možeš igrati sa cijelim odjeljenjem i pratiti rezultat svakog od vas? Osim što će igra kod vas izgraditi vještine koje radom običnih zadataka u sveskama ne bi bilo moguće razviti, platforma svakom od vas može ukazati i na oblasti na kojima bi trebalo dodatno poraditi. Pristup Arcademics-u je potpuno besplatan, a dostupan je i kao aplikacija na svim uređajima. 🙂 

Svakodnevno usavršavanje engleskog jezika za nekoliko minuta

Osim što nam od malena govore da je poznavanje rada na računaru i engleskog jezika ključ uspjeha u 21. vijeku, danas uz pomoć Interneta i podsvjesno usvajamo ovaj strani jezik. No, koliko god dobro da znaš engleski, uvijek ima prostora za napredak, zar ne?

Kako bi unaprijedio svoj rječnik i gramatiku, zaboravi na knjige i udžbenike, u svijetu Interneta je sve interaktivno. Tako uz pomoć Cambridge English Quiz aplikacije možeš testirati svoje znanje kroz kvizove, te odmjeriti snage sa ljudima širom svijeta. Pomoću društvenih mreža možeš izazvati i svoje prijatelje, a po jedan urađeni kviz dnevno, biće ti dovoljan da održiš kontinutitet učenja i korišćenja engleskog jezika. Osim toga, na društvenim mrežama možeš pratiti i BBC Learning English program, ukoliko želiš brze pitalice i zanimljivosti iz engleskog jezika, a na njihovom sajtu naći ćeš naprednije kurseve za ovaj jezik.

Najpopularnije aplikacije, svakako su Babbel i DuoLingo, sa kojima možeš početi učenje preko 40 svjetskih jezika kod svoje kuće. Babbel ima manje dostpupnih kurseva, ali je po mnogim recenzijama trenutno jedan od najboljih alata za učenje stranog jezika, iako nije besplatan. Ukoliko ipak ne želiš da imaš dodatne troškove osim plaćanja Interneta, DuoLingo ti može obezbijediti svakodnevno učenje i usavršavanje.

Na Internetu takođe možeš naći brojne onlajn kurseve iz programiranja, koji su vrlo intuitivni i laki za korišćenje, pa uz samostalan rad i kod kuće možeš naučiti osnove programiranja. 🙂 O nekima od njih smo već i pisali.

PROČITAJ VIŠE: Scratch – Kako zakoračiti u svijet programiranja?

Ukoliko ipak više voliš učenje u učionici i tražiš nekoga ko će te uvesti u svijet programiranja, ne zaboravi da naša DoMEn škola programiranja počinje sa radom već u subotu, a da su predavači iskusni programeri i profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Nadam se da smo ti makar malo približili mogućnosti koje postoje na Internetu. Ne zaboravi, niko od tebe ne očekuje da uopšte ne koristiš društvene mreže, već da možda napraviš prvi korak, i svakog dana odvojiš po 5 minuta za edukativne sadržaje koji mogu unaprijediti tvoj uspjeh u školi ili ti otvoriti neka nova vrata znanja.

Kompanija doMEn godinama ulaže napore da Internet i mogućnosti novih tehnologija približi mladima u Crnoj Gori. Osim kroz besplatne programe poput DoMEn škole programiranja i DoMEn kupa, koje realizuje sa svojim partnerom, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, ove godine sprovela je i istraživanje koje se bavilo time kako djeca i roditelji koriste i reaguju na nove tehnologije, a sve u cilju unapređenja Internet zajednice i podizanja svijesti o brojnim mogućnostima koje onlajn svijet nudi.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂