Newsletter Subscription

Scratch: Kako zakoračiti u svijet programiranja?

Scratch programiranje

Često, čak i od onih starijih, dobijamo pitanje odakle početi sa učenjem programiranja –  Želim da budem dio najtraženije profesije današnjice, ali ne znam odakle početi. Ukoliko provodiš puno vremena za kompjuterom, obožavaš video igre i sve što ima veze sa novim tehnologijama, možda je vrijeme da naučiš kako da budeš jedan od kreatora onlajn svijeta!

Pored brojnih YouTube kanala koji danas postoje, besplatnih onlajn biblioteka i kurseva o programskim jezicima, mi uvijek i posebno preporučujemo Scratch zajednicu koja predstavlja pravo mjesto za prve korake ka karijeri mladog programera.

 

Šta je Scratch i zašto je specifičan?

Scratch je objektno orjentisani programski jezik, koji je namijenjen mladima uzrasta od 9 do 16 godina. Vjerovatno ti to da je objektivno orjentisani jezik ne znači puno ako se ranije nisi susretao sa programiranjem ili informatikom, ali za sada je dovoljno da znaš da toj vrsti jezika pripadaju i Java, C#, C++, PHP i mnogi drugi koje koriste profesionalci koji svakodnevno programiraju naše sajtove. Ovo je bitno jer će te, na ovaj način, Scratch uvesti u algoritamski način razmišljanja koji ćeš kasnije, učeći složenije programske jezike, nadograđivati.

Iako je primarno namijenjen tinejdžerima, koriste ga i mlađi – postoji poseban program namijenjen djeci uzrasta od 5 do 7 godina – pa i tvoji mlađi brat ili sestra pomoću jednostavne aplikacije mogu učiti da programiraju! Isto tako, koriste ga i stariji jer postoje i složenije video animacije koje se prave uz pomoć Scratcha.

Zašto je baš Scratch namijenjen mladima? Zbog toga što mu primarni cilj nije da te odmah uči programiranju složenih sajtova ili programa, već da te nauči osnovama: pravljenju interaktivnih priča, animacija i jednostavnih zabavnih igrara kroz vrlo intuitivne korake. Tako već u okviru prve onlajn vježbe možeš naučiti kako da animiraš slova svog imena ili napraviš clicker igricu.

Ono što Scratch razlikuje od bilo kog drugog programskog jezika definitivno je zajednica koja se okuplja uz pomoć njihovog sajta – www.scratch.mit.edu, a mjesečno ga posjeti 20 miliona korisnika. Oni su do sada podijelili preko 40 miliona urađenih projekata. Glavna ideja cijelog projekta koji je  jeste da nas ovakvom platformom nauče koliko je važno programiranje kao profesija 21. vijeka, kreativnost koja nas mora razlikovati od robota i na kraju svega, razvoj saradnje i dijaloga koji treba da postoji između mladih iz cijelog svijeta.

 

Kako da i ti postaneš dio zajednice?

Prvi korak: 

Nakon što u svom pretraživaču prisupiš sajtu www.scratch.mit.edu, prevedi ga na naš jezik tako što ćeš prevod pronaći na samom dnu stranice. Ukoliko se sasvim dobro snalaziš i na engleskom, naravno da ga ne moraš prevoditi nego ti onda može posližiti i kao dodatan resurs za usavršavanje engleskog jezika. Scratch se koristi u preko 150 država i preveden je na 40 jezika.

Drugi korak:

Napravi svoj nalog sasvim besplatno. Klikom na opciju Pridruži se Scratchu možeš napraviti svoj nalog kroz 4 vrlo intuitivna i jednostavna koraka, a sve traje par minuta. Potrebno je da imaš svoju mail adresu i da odrediš korisničko ime koje ćeš koristiti za pristup platformi. Nakon toga, dobijaš svoj profil koji možeš urediti, dodati profilnu sliku, ono što želiš da drugi znaju o tebi (koliko imaš godina, kada si počeo sa programiranjem, šta te posebno interesuje i o čemu želiš da učiš), a postoji i dio gdje možeš opisati na čemu trenutno radiš.

Takođe, na ovom sajtu se možeš osjećati sasvim sigurno što se tiče tvoje bezbijednosti i privatnosti, jer postoji od 2003. godine i potpuno je usklađen sa svim pravima i zaštitom privatnosti djece. 

Kako kažu autori, Scratch je besplatan i uvijek će biti, pa imaj na umu da ti oni nikada neće tražiti bilo kakvu nadoknadu ili uplatu, a sve suprotno od toga predstavljalo bi pokušaj prevare, pa nemoj upasti u takvu zamku.

Ukoliko nemaš uvijek pristup Interentu, ne brini, Scratch tim je mislio i na to! Sasvim besplatno možeš instalirati aplikaciju za kreiranje dok si oflajn na svoj Desktop pomoću sledećeg linka – https://scratch.mit.edu/download

Treći korak:

Tvoje putovanje može da počne! Odmah pored ikonice Scratcha postoje tri opcije koji imaju različite namjene:

  • Stvaraj – klikom na ovu opciju počinješ sa kreiranjem svojih projekata. Ne zaboravi da projekte (animacije, igre, interaktivne priče…) možeš podijeliti, prikupljati lajkove i dobiti komentare od ostatke zajednice o tome šta bi mogao unaprijediti i kako. Ukoliko ipak neke kreacije želiš da sačuvaš samo za sebe dok one ne budu spremne za objavu, naravno da to možeš uraditi čuvanjem u Svoje stvari.
  • Istražuj – ovaj dio upravo čini Scratch toliko zanimljivim! Ovdje možeš pronaći kreacije svojih vršnjaka širom svijeta, komentarisati ih, pitati ih za savjet ili se jednostavno povezati sa njima i razmijeniti mišljenje.
  • Idejevjerovatno i najvažnija sekcija za nekoga ko se po prvi put susrijeće sa programiranjem. Ovdje možeš naći na stotine priručnika sa video i tekstualnim objašnjenjima kako da ono što vidiš na snimku i sam/a isprogramiraš!

Uviđajući koliko je Scratch koristan mladima i popularan u svijetu, prije nekoliko godina pokrenuli smo posebne grupe u našoj DoMEn školi programiranja za učenje ovog jezika namijenjene učenicima 5. i 6. razreda osnovne škole. Ove godine, 50 najmlađih polaznika svake subote radi sa profeosicom Helenom Đurović, a sav materijal sa časova možeš pronaći na našem sajtu u sekciji Radni materijal. Sve prezentacije možeš koristiti i ti kod kuće ili u školi, ukoliko predložiš svom nastavniku/nastavnici informatike učenje po ovom programu.

Nadamo se da, čak i ako ove godine nisi među polaznicima DoMEn škole programiranja, vidiš da postoje brojne mogućnosti kako uz pomoć Interneta i novih tehnologija sasvim jednostavno možeš naučiti sve što te interesuje.

Za kraj ti ostavljamo igru koja je kreirana uz pomoć Scratcha.

Ukoliko želiš da i ti kreiraš nešto slično, ne zaboravi da se slobodno vrijeme tokom zimskog raspusta bliži, a da tebe dijeli samo par klikova od svijeta programiranja. 🙂

Kompanija doMEn godinama ulaže napore da Internet i mogućnosti novih tehnologija približi  mladima u Crnoj Gori. Tako je 2008. godine u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore započela sa realizacijom projekta DoMEn škola programiranja, koja se ove godine realizuje 11. put. Osim toga, već tri godine organizuje se i DoMEn Kup, jedino online takmičenje u programiranju namijenjeno osnovcima i srednjoškolcima Crnoj Gori.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)