Newsletter Subscription

Search

Započni sa učenjem programiranja od kuće uz Code.org

Započni sa učenjem programiranja od kuće

Naša besplatna DoMEn škola programiranja svoja vrata za nove polaznike otvara svakog septembra. Bilo da već programiraš i znaš algoritme, ili se sa programiranjem nikada ranije nisi susreo, u septembru se možeš prijaviti za pohađanje škole, a mi sve polaznike na osnovu uzrasta i nivo znanja raspoređujemo u nekolike grupe.

Kako smo prostornim kapacitetom morali ograničiti broj polaznika, tako svake godine, usled velikog interesovanja, sprovodimo test sklonosti ka algoritamskom načinu razmišljanja. Znamo da niko ne voli testove, i obično je to momenat kada naši budući polaznici počinju da sumnjaju u to da li je programiranje ono što oni stvarno žele. Ipak, danas smo tu da odagnamo sve takve misli i pokažemo ti da test ne podrazumijeva ništa teško i da se na njega možeš pripremiti.

Osim toga, tu smo i da svima koji ove godine nisu polaznici naše Škole programiranja, pokažemo sajt uz pomoć kog mogu krenuti sa učenjem programiranja i kod svoje kuće!

Počni sa www.code.org

Shvativši da uz pomoć interneta, samo nebo može biti granica kada su u pitanju nova saznanja, entuzijasti su sa povećanjem broja mlađih korisnika interneta, počeli da stvaraju brojne sajtove koji za cilj imaju da obrazovanje i edukaciju pruže svima koji mogu imati pristup internetu, bilo da dolaze iz zemlje u kojoj uopšte nemaju priliku da se formalno obrazuju ili svoje znanje samo žele da unaprijede. 

Tako danas postoje brojne online akademije i platforme koje u obliku video tutorijala daju lekcije iz oblasti koje učimo u osnovnim ili srednjoj školi.

Pročitaj više: Sajtovi koji ti mogu pomoći u učenju

Koliko je ovakav vid edukacije važan za naše društvo, pored brojki da u ovakve projekte svjetske kompanije poput Google, Microsofta ili Amazona doniraju milione dolara, govori i činjenica da je samo jedan od ovakvih sajtova do danas koristilo preko 900 miliona mladih u svijetu. Govorimo o sajtu www.code.org, pokrenutom 2013. godine sa idejom da programiranje i oblasti STEM edukacije približi mladima u cijelom svijetu. Na sajtu tako postoje brojni kursevi, zadaci i testovi koji mladima mogu poslužiti kao polazna tačka u učenju programiranja.

Kurseve je moguće prevesti i na naš jezik (na samom dnu stranice sajt možeš izabrati jezik), ali ja bih ti preporučila da na engleskom jeziku preslušaš sve lekcije, jer osim što se na sajtu ne koriste komplikovani i stručni termini, imaš i priliku da usavršiš jezik, a neke naprednije programe ćeš kasnije lakše pratiti na engleskom, jer su samo na tom jeziku i dostupni.

Vratimo se sada programiranju. Na sajtu, vrlo lako, uz par osnovnih informacija kreiraš svoj nalog, a možeš pristupiti i uz pomoć svog Facebooka ili Google naloga. Ukoliko nikada ranije nisi učio programiranje, ovo je mjesto za tebe! Počni od prvog kursa i polako prelazi na složenije. Kursevi su tako napravljeni da ćeš ih više doživljavati kao zabavnu igricu u kojoj prelaziš nivoe nego kao kurs u kom se očekuje da ti pišeš složene kodove.

Od onih početničkih koji grade algoritamski način razmišljanja, do onih koji će te naučiti kako da napraviš svoj mali jednostavni sajt u HTML-u i CSS-u, svi kursevi su dostpuni na ovom linku, gdje se više možeš informisati i o časovima programiranja ili gledati ostale korisnike kako prave svoje programe.

Kao što ćeš se i uvjeriti, sajt je prilagođen svimaod djece koja ne umiju da čitaju i kroz sve mogu prolaziti sa svojim roditeljima, do srednjoškolaca koji su na maturi i žele da prođu kroz kurs koji bi ih uputio na to šta se u IT industriji dešava.

 

Sklonost ka algoritamskom načinu razmišljanja

Vratimo se sada na početak naše priče. Upravo sklonost ka algoritamskom načinu razmišljanja testiramo prvog časa DoMEn škole programiranja. Često polaznicima i nije baš najjasnije kakav je to način razmišljanja. 

To je nešto što posjeduju svi programeri – neki to grade kroz školovanje, dok su drugi jednostavno nadareni. Kad god vide problem, oni u glavi već prepoznaju korake koje moraju preći kako bi došli do rješenja. To bi u prevodu izgledalo ovako: kako bih bio polaznik Škole programiranja, moram se prijaviti u septembru preko sajta www.stemedukacija.me, onda sačekati prvi čas, i ukoliko prođem test, počinjem da učim programiranje sa profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore; ukoliko ne prođem, uvijek mogu vježbati kod kuće. Možda ti sada ovaj primjer zvuči banalno, ali programeri i o svim složenijim problemima razmišljaju slično – kompleksne pojave razlažu na prostije, povezuju slične probleme u jedinstvenu grupu i traže konkretne univerzalne korake koji će ih dovesti do rješenja.

Naravno, sve je stvar toga kada ćeš početi da gradiš kod sebe ovakav način razmišljanja i koliko ćeš u cijelom procesu biti strpljiv i istrajan, ali da, to je definitivno nešto što sam možeš graditi kod sebe, a mi te u septembru ponovo očekujemo za nova druženja!

Pročitaj još i: Scratch – Kako zakoračiti u svijet programiranja?

Kompanije doMEn je u aprilu 2019. godine pokrenula portal www.stemedukacija.me, kao dio svojih društveno odgovornih aktivnosti, koje su od osnivanja kompanije bile okrenute mladima u Crnoj Gori i edukaciju iz oblasti Interneta i novih tehnologija.. Jedni od projekata koji kompanija organizuje sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore je i DoMEn škola programiranja, namijenjena osnovcima i srednjoškolcima u Crnoj Gori.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.