Newsletter Subscription

U cipelama bivših polaznika: Kosta Pavlović i Luka Bulatović govore o Školi programiranja

Intervju - Kosta Pavlović i Luka Bulatović

U prethodnim intervjuima, razgovarali smo sa sadašnjim polaznicima Škole programiranja, koji postižu zapažene rezultate na nacionalnim takmičenjima. Danas ćemo vas upoznati sa, sada već uspješnim, pređašnjim polaznicima. Riječ je o Kosti Pavloviću i Luki Bulatoviću, koje ste možda i već upoznali kao predavače na Ljetnjoj školi programiranja. 🙂

Vjerovatno niste znali da su Kosta i Luka bili jedni od prvih polaznika Škola programiranja! Bili su srećni što ovog puta sa nama mogu da podijele svoja iskustva i to kako je Škola programiranja podstakla i osigurala njihov napredak u ovoj profesiji. Kao vrijedni, uporni i motivisani polaznici, Luka i Kosta su uz pomoć Škole programiranja uspjeli da pređu na drugu stranu katedre i postanu predavači, kako na Ljetnjim školama programiranja, tako i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje već nekoliko godina rade kao saradnici u nastavi.  

Kosta Pavlović: Najdraže sjećanje mi je odlazak na Tajland

 

Kosta je pohađajući drugi razred srednje škole u svom rodnom gradu, Kolašinu, saznao za Školu programiranja, i odlučio da se prijavi. To je bila tek druga po redu organizovana Škola programiranja, pa su svi polaznici pravili tek početničke korake u ovoj nauci. Kosta ipak misli, da su se od tada stvari značajno promijenile i poboljšalje: Ja sam nekada u drugom razredu srednje škole bio početnik, danas su polaznici u toj dobi već iskusni takmičari! 

Kao što nam je saopštio tokom intervjua, svojih dana kao polaznika Škole programiranja se sjeća sa određenom dozom nostalgije, a napominje da će mu određeni trenuci zauvijek ostati u sjećanju. Otkrio nam je da mu je najdraža uspomena bila putovanje na Međunarodnu olimpijadu iz informatike 2011. godine, koja se održala na Tajlandu! Priliku da se takmiči na međunarodnom nivou, omogućila mu je pobjeda na nacionalnom takmičenju iz informatike, a znanje iz Škole programiranja svakako mu je pomoglo da ostvari ove zadivljujuće rezultate.

Nakon završetka srednje škole i ostvarenja sjajnih rezultata, Kosta je dobio poziv da bude asistent i predavač na budućim Školama programiranja. On nam je potvrdio da mu je Škola programiranja bila jedan izuzetno važan faktor u pronalaženju svoje buduće profesije, u kojoj istinski uživa! 

Kako on kaže: Programiranje je jedina profesija u kojoj u potpunosti možete izraziti svoju kreativnost i kroz skup naredbi koje otkucate – natjerate mašinu da izvršava ne tako jednostavne zadatke. I pored činjenice da je jako mlad (24 godine), Kosta trenutno radi na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje svakodnevno ima priliku da, svoje dragocjeno znanje, podijeli sa studentima – budućim programerima! Kosta ujedno pohađa i doktorske studije na ovom fakultetu.

Luka Bulatović: Najvažniji zadatak je naučiti djecu algoritamskom načinu razmišljanja

Luka Bulatović (24 godine), takođe asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, svoje vrijeme provodi pomažući studentima u sticanju novih znanja i rješavanju problematičnih zadataka koji ih muče. Zanimljiva činjenica je da je Luka uključen u program Škole programiranja već 10 godina (koliko naša Škola i traje!): prve tri godine kao polaznik, da bi se kasnije našao u ulozi predavača i asisitenta!

Vidjevši potencijal kod Luke, u prvom razredu Gimnazije, njegov profesor informatike, Božo Baković, mu je optimistično preporučio tada novi program koji su realizovali ugledni profesori Prirodno-matematičkog fakulteta! Iako se, kako on kaže, “rekreativno” bavio programiranjem još od osnovne škole, uočio je priliku da svoje znanje sistematizuje i nadogradi. To su bili njegovi prvi koraci u izradi pravih kodova i algoritama.


Gledajući na druge države i njihove školske programe, Luka je naglasio da bi svi potencijalni programeri trebalo da krenu sa učenjem programiranja u trećem ili četvrtom razredu osnovne škole, pa je njegova preporuka da se sa učenjem programiranja krene što ranije. Za početnike, preporučuje programski jezik Python, kao jezik koji je lak za učenje, ali koji bi im istovremeno davao visok nivo apstrakcije i učio ih algoritamskom načinu razmišljanja.

Kao jako talentovan i marljiv, Luka je takođe ostvario i nevjerovatne rezultate na Olimpijadama znanja i zasluženo osvojio prve dvije međunarodne medalje za Crnu Goru na Balkanskoj olimpijadi iz informatike. Pored 3 Balkanske olimpijade, Luka je učestvovao na brojnim državnim i čak 3 svjetska takmičenja, što je kako on kaze jedna izuzetno važna stvar u razvoju budućeg programera – proširio je vidike i upoznao se sa novim načinima takmičenja. 

Svi znate da se na Školama programiranja radi intenzivno i u kontunuitetu, a Luka je napomenuo da iz godine u godinu polaznici postaju sve “gladniji” znanja i da je to razlog zašto je cijeli program postao puno ozbiljniji i posjećeniji. 

Sigurno ćete se sjetiti i naših šampiona, Nine Mitrović i Jovana Kašćelana, koji su nam u intervjuima, bez mnogo razmišljanja, rekli da su im omiljeni zadaci iz oblasti teorije grafova! Ispostavilo se da svi ambiciozni programeri obožavaju izazove! Ukoliko je to oblast koja i tebe interesuje, Luka ti može pomoći u savladavanju ovakvih zadataka, jer kao asistent na čak 9 predmeta na Prirodno-matematičkom fakultetu, predaje i diskrentu matematiku čija je oblast teorija grafova, njemu omiljena za predavanje! Dakle, na sledećoj Školi programiranja, budi slobodan da ga pitaš za sve nedoumice iz ove teorije!

Kosta i Luka su samo jedni od uspješnih polaznika Škole programiranja, koji su uz pomoć našeg programa i predavača, ali i uz njihov veliki trud i zalaganje, stigli do zavidnih rezulatata, na koje smo veoma ponosni! Ukoliko i ti želiš da budeš među njima, prijavi se za narednu Školu programiranja koja kreće na jesen!

U nastavku pogledajmo cijeli intervju sa Lukom i Kostom:

Škola programiranja, koja je započeta 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, od početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava Škole programiranja, koja se odvija u toku cijele školske godine, je potpuno besplatna i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Prijava za novu generaciju polaznika će biti omogućena krajem avgusta!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂