Newsletter Subscription

INTERVJU: Nina Mitrović – prošlogodišnja šampionka u matematici i programiranju

Nina Mitrović - šampionka Crne Gore u matematici i programiranju

Nina Mitrović ima 17 godina i trenutno živi u Beču, kao učenica Bundest Real Gimnazije IXX. Prošle godine je, predstavljajući svoju tadašnju srednju školu “Mladost” iz Tivta, pobijedila na državnim takmičenjima Crne Gore iz programiranja i matematike! Kako se zna koliko su to zahtjevna takmičenja, i pobjede na oba rijetko kome polaze za rukom, odlučili smo da porazgovaramo sa Ninom o tome kako je postigla ovakav uspjeh.

Naravno, neke stvari smo znali unaprijed. Uslov svakog uspjeha i pobjede, sigurno su rad i trud, a u njenom slučaju vježbanje i svakodnevno učenje! 

Pročitaj još: INTERVJU: Jovan Kašćelan – šampion programiranja u Crnoj Gori i polaznik DoMEn škole programiranja

Da ostvari zaista impresivne rezultate, pomogla joj je i naša Škola programiranja čiji je bila polaznik. Kasnije je kao neko ko je jako brzo usvajao gradivo, stekla pravo učešća na Ljetnju školu programiranja. Kako Nina kaže, Škola programiranja, čije je časove pohađala svake druge subote, daleko je od gubljenja vremena: “Ukoliko samo pogledate rezultate sa državnog takmičenja, deset prvoplasiranih takmičara uvijek su polaznici Škole programiranja.”

Sa sjajnim profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta kaže, najbolje se spremati za takmičenje, jer osim velikog znanja koje posjeduju, polaznicima prenose iskustva sa takmičenja kada su se oni takmičili i osvajali medalje. Program koji je Nina tada pohađala, podrazumijevao je gradivo iz grid algoritama, grafova, dinamičkog programiranja… Praktično iz svih oblasti koje bi potencijalno mogle doći na takmičenju: “Bilo je i dosta matematike, a to su bili moji omiljeni zadaci! Teorija grafova je zbog toga bila moja omiljena oblast”, otkrila nam je Nina. Uz to, kaže da se ovo gradivo ne razlikuje mnogo od onog koje uči na kampovima u Austriji i da joj je značajno pomoglo pri pripremama za tamošnja takmičenja.

Algoritmi za analizu grafova su razvijani da bi se bolje razumjele veze i priroda entiteta u grafu, kao i skriveni ponovljivi šabloni koji postoje u grafu. Pronalaženje najkraćih putanja, snažno povezanih komponenti, stepeni grupisanja, itd. samo su neki od veoma važnih zadataka za analizu grafova, omiljenih mnogim vrijednim polaznicima.

Kratko se osvrnula i na razliku između takmičenja u Crnoj Gori i Austriji riječima: “Austrija je mnogo veća, pa je samim tim potrebno mnogo više rundi kako bi se izdvojilo 10 najboljih takmičara koji će je predstavljati na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike (IOI) i Centralnoj matematičkoj olimpijadi. Tamo je potrebno proći 5 rundi, a poslednja je tek kvalifikatorna. U Crnoj Gori imamo samo kvalifikatornu i takmičimo se na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi.”

Ljetnju školu programiranja, koja je za ovogodišnju generaciju učenika upravo u toku, opisuje kratko i uz osmijeh: “Dosta programiranja i dosta druženja! Rado bih se vratila.” Vjerujemo da bi te svi profesori rado dočekali, draga Nina! Ova vedra djevojka, imala je priliku i da Crnu Goru prošle godine prestavlja u Japanu, na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a ne možemo ni zamisliti koliko je odlazak u ove daleke krajeve uticao na nju. Nina je našla i jednu manu našem DoMEn kupu: nije se mogla prijaviti iz Austrije, jer je takmičenje predviđeno samo za crnogorske srednje škole.

Dok nas Nina još nije natjerala da promijenimo pravila DoMEn kupa, pogledaj video u nastavku i bolje upoznaj ovu sjajnu mladu programerku! 

Dakle, nadamo se da si sada siguran da je Škola programiranja nešto što se ne propušta! Prati naš portal – prijave za narednu generaciju se otvaraju krajem ljeta. 🙂

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)