Newsletter Subscription

Search

Predstavljamo vam MedPack, jedne od finalista drugog ciklusa Spark.me startap avanture

Predstavljanje finalista drugog ciklusa Medpack Blogpost plus 200px

Još samo nekoliko dana nas dijeli od finala drugog kruga takmičenja Spark.me startap avantura.

Sve je počelo prije nekoliko mjeseci, kada je objavljen poziv za ekipe koje žele da učestvuju u drugom krugu našeg takmičenja. Potom je žiri odabrao 10 najboljih ekipa i njihovih ideja, koje su sredinom novembra učestvovale u trodnevnoj onlajn radionici.

Svaka od ekipa je imala svog mentora, zajedno su razrađivali ideju koja za cilj ima rješavanje određenog društvenog problema, biznis izazova ili digitalizaciju usluga javne uprave, te je na kraju prezentovali.

Na osnovu toga proglašena su 3 tima finalista. Svaki od ovih timova je dobio novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura, kao i dodatno mentorstvo u trajanju od 3 mjeseca iz oblasti razvoja biznisa, UX dizajna i software development-a, a sve u cilju pripreme za veliko finale drugog ciklusa predviđenog za 14. mart, kada će se timovi boriti za nagradu od dodatnih 15.000 eura.

Danas vam predstavljamo tim Medpack, koji čine Batrić Krvavac, Anna Kuti-Krvavac i Sreten Madžgalj. Članovi ovog tima su uočili problem neredovnog ili nepravilnog korišćenja medicinske terapije. U cilju pridržavanja pravilnoj terapiji, i time dugoročnom povećanju kvaliteta života pacijenata, kreirali su aplikaciju i pametnu kutiju za ljekove.

 

  • Šta vas je navelo da se prijavite na Spark.me Startap Avanturu?

Kao glavni motiv bismo istalkli mogućnost da radimo sa timom mentora, naročito kada je u pitanju rad na dizajnu i razvoju aplikacije. Dodatno nas je motivisao i kvalitet ekipa koje su učestvovale u prvom ciklusu i način na koji je on realizovan. Takođe, kako smo se do tada uglavnom radili na razvoju koncepta i nismo previše “širili” ideju, smatrali samo da je pravi momenat  da je prezentujemo na ovakvom takmičenju.

 

  • Kako ste došli na ideju o aplikaciji i pametnoj kutiji, koje su kreirane u cilju pridržavanja pravilnoj terapiji i time dugoročnom povećanju kvaliteta života pacijenata?

Kao što to uglavnom biva, ideja je nastala iz problema sa kojim smo se lično suočavali. Nakon što smo pokušali sa nekoliko postojećih rješenja (stand alone aplikacije, tradicionalne kutije, alarmi i ispisivanje datuma na tablama tableta), pitanje “Da li sam uzeo terapiju danas?” je i dalje aktuelno na kraju skoro svakog dana. Nakon nekoliko sedmica istraživanja smo skupili gomilu informacija o onome što je trenutno dostupno na tržištu i pokušali da kreiramo proizvod koji će imati “to nešto”.

 

  • Kakav je osjećaj naći se u finalu drugog ciklusa SSA takmičenja?

Zaista sjajan. Naročito ako se uzme u obzir da na dan takmičenja nekako ništa nije funckcionisalo kako treba, od toga da je internet konekcija bila nestabilna, do toga da je sam pitch bio lošiji nego što smo planirali. Kako smo bili posljednja ideja koja je proglašena za finaliste, iznenađenje je bilo još veće, jer je zaista bilo nekoliko ekipa za koje smo smatrali da su imali sjajne ideje i prezentacije. Svakako, u mnogome nam je pomogao trodnevni rad sa mentorom Bojanom Ćinćurom, koji je dao ogroman doprinos u pripremi za pitch.

 

  • Nakon ulaska u finale, uslijedilo je tri mjeseca rada na ideji i saradnja sa mentorima, kako vam protiče ovaj period?

Definitivno ne kako smo planirali, prije svega zbog činjenice da smo svi u timu bili van stroja zbog Covida ili drugih prehlada, do pred kraj januara, što je u mnogome uticalo na razvoj ideje. Svakako smo oduševljeni pristupom mentora, koji su u kontinuitetu bili u komunikaciji sa nama i davali nam podršku. Nadamo se da u posljednjih nekoliko sedmica uspijevamo da nadoknadimo propušteno.

 

  • Šta biste rekli da je za vas predstavljalo najveći izazov u dosadašnjem radu na razvoju ideje?

Kako je srž našeg proizvoda sama kutija koja registruje aktivnosti korisnika, haos koji vlada na tržištu elektronike u posljednjih par godina (što zbog ogromne tražnje za komponentama usljed hypea vezanog za kripto valute, što zbog logističkih izazova prouzrokovanih Covidom) je definitivno najveći “bloker”. Primjera radi, određene komponente koje smo predvidjeli inicijalnim dizajnom se čekaju čak preko 50 sedmica, zbog čega smo primorani da pravimo izmjene koje podrazumjevaju dostupnije komponente.

 

  • 14. mart je sve bliži, kako se pripremate za finale?

Prije svega se trudimo da opravdamo povjerenje koje nam je žiri dao plasmanom u finale, tako što ćemo na najbolji mogući način iskoristiti znanje koje mentori dijele sa nama i biti makar nekoliko koraka bliže finalnoj realizaciji naše ideje. Nadamo se da vas nećemo razočarati.

 

Timu Medpack zahvaljujemo na razgovoru i želimo puno sreće u razvoju i implementaciji njihove ideje. 

Vidimo se 14. marta od 14h, za kada je zakazano finale drugog ciklusa Spark.me startap avanture!

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.