Newsletter Subscription

Search

[Preduzetničke priče] Lansirana platforma Trguj.me – crnogorska virtuelna prodavnica

Lansirana platforma Trguj.me - crnogorska virtuelna prodavnica

Sanjaš o tome da jednog dana budeš uspješan/na preduzetnik/ca i imaš sopstveni biznis ili startap? Inspirišu te uspješne priče koje čitaš na portalima i društvenim mrežama? Razmišljaš, ali još uvijek nemaš ideju? 

U nastavku ti donosimo novu preduzetničku priču koja će te, sigurni smo, inspirisati da jednog dana pokreneš sopstveni biznis ili osmisliš platformu, video igru ili aplikaciju koja će biti popularna širom svijeta

Početkom ove godine, lansirana je online platforma – Trguj.me uz pomoć koje sada zainteresovani mogu bezbrižno uživati u online trgovini ili registrovati svoje preduzeće. Ovaj sajt predstavlja domaću online platformu za prodaju domaćih proizvoda, koja je namijenjena svakome ko se u Crnoj Gori bavi prodajom – bilo da je trgovac ili proizvođač, bez troškova razvoja sopstvenog sajta za prodaju. Ova virtuelna prodavnica već bilježi veliku posjećenost, a broj potencijalnih partnera se svakim danom povećava. 

Kada gledaš iz ove perpektive čini ti se sve tako jednostavnim, međutim kako nam potvrđuje i tim koji stoji iza ove platforme, kao preduzetnike ih je na svakom koraku čekao novi izazov i rizik koje je trebalo prevazići.

Idejni tvorac ove online platforme je Ivan Radunović. On je ideju o pokretanju startapa dobio još 2012. godine, ali je čekao pravi momenat za ostavarivanje iste. Prošle godine, u aprilu mjesecu, odlučio je da je pravo vrijeme za predstavljanje ovakve ideje i to na prvom crnogorskom online hakatonu – CoronaThon.me koji je za cilj imao da pronađe inovativno rješenje koje će pomoći Crnoj Gori da se što lakše i brže izbori sa krizom izazvanom korona virusom. 

U periodu kada je cijeli svijet bio pogođen pandemijom korona virusa, pa tako i naša zemlja, shvatio je da su se navike kupaca promijenile i da se broj online kupovina svakim danom povećava. To je za njega bio idealan momenat za predstavljanje ideje tržištu. 

Nakon pomenutog takmičenja, kompanija doMEn je prepoznala ovu inovaciju i podržala projekat Trguj.me time što je donirala novčana sredstva u visini od 20 000 EUR, kako bi tim implementirao svoju ideju. Mi smo još ljetos razgovarali sa njima, kada su nam otkrili da je ta donacija je imala izuzetnu važnost za njihov tim jer im je upravo ona obezbijedila neophodna sredstva za lansiranje online platforme, a bila je i važna motivacija da svoju ideju sprovedu u djelo i cijeli projekat na kraju predstave javnosti kao platformu koja je spremna za korišćenje.

Platforma je predstavljena crnogorskoj javnosti, pa smo odlučili da pitamo predstavnika tima Trguj.me, Ivana Radunovića, da nam otkrije još neke preduzetničke “cake” i sada ponovo sa nama podijeli svoje utiske o ovom projektu. 🙂

Kakav je osjećaj danas kada se tvoja ideja iz 2012. godine o pokretanju ove vrste biznisa, ostvarila? 

“Osjećaj je sjajan, mada nisam siguran da mogu reći da se ideja ostvarila. Ovo je tek mali, početni dio posla. Čeka nas još jako puno rada da bi to bilo baš onako kako smo zamislili.

Sada moramo staviti akcenat na prodaju i na to da upoznamo javnost sa platformom. Da približimo ideju kako prodavcima, tako i kupcima. Želimo da ljudi kada požele da prodaju ili kupuju nešto, odmah pomisle na Trguj.Me. Želimo da znaju da je to pravo mjesto kako za prodaju, tako i za kupovinu, da je sigurno, lako za korišćenje i što je najbitnije funkcionalno.”

Šta je, iz vašeg iskustva, potrebno da znaju mladi preduzetnici, prije pokretanja sopstvenog biznisa?

“Bitno je da su imali dodira sa biznisom, bilo kroz praksu, rad u nekoj drugoj kompaniji, kroz freelancing aranžman u segmentu u kojem žele da se ostvare. To će im skratiti proces lutanja i pronalaženja niše, a i povećaće šanse za uspjeh. Ako im je motivacija samo novac i ništa drugo, onda je to put na kratke staze. Međutim, ako spoje svoju strast i ako je niša dobra, onda je to pun pogodak.      

Na putu preduzetništva desiće im se da puno puta pogriješe i pokleknu, bitno je da nauče da se svaki put brže podignu i nastave dalje. Uspijevaju oni koji ne prihvataju prepreke.”

Šta Trguj.me izdvaja u odnosu na druge slične platforme?

“Svjesni smo da se kod nas u poslednje vrijeme pojavilo dosta novih sajtova i par platformi za trgovinu. Ono što Trguj.Me izdvaja u odnosu na druge je vrhunska podrška, verifikacija svih korisnika na platformi prije prodaje ili kupovine i brzina kojom nadograđujemo sistem svakog dana.

Sve registrovane firme/preduzetnici imaju poseban status na platformi ukoliko verifikuju svoju prodavnicu (unesu sve podatke svoje firme koji su potrebni radi provjere njihovog preduzeća kod državnih nadležnih organa).     

Kako želimo da podstaknemo domaću proizvodnju svi domaći proizvodi na našoj platformi imaju posebnu oznaku. Prepoznaćete ih sa zelenim listićima na vrhu proizvoda.”

Koje su najčešće poteškoće sa kojima ste se susreli tokom kreiranja i lansiranja platforme? I ono što zanima naše mlade programere, koji su bili najzanimljiviji programerski izazovi?

“U tehničkom smislu najviše problema i nekako najteže nam je pala forma za varijacije proizvoda. To je u okviru panela za prodavce.    

Taj dio nam je najkomplikovaniji bio i dalje razmišljamo kako da to unaprijedimo, kako da napravimo jednostavnije rješenje.   

Što se tiče najzanimljivijeg programerskog izazova rekao bih da je to optimizacija određenih SQL upita. Ovo nije obična direktorijum aplikacija, već prilikom svake pretrage artikala mi gledamo skor, popularnost proizvoda, da li je korisnik već gledao ili trgovao artikal, da li ga je stavio u korpu ili listu želja, tako da optimizacija nije lagan zadatak.”

Za kraj, zanimaju nas vaši utisci o dosadašnjem radu ove velike virtuelne prodavnice? Kakvi su planovi za naredni period i mogu li se očekivati neka unapređenja?

“S obzirom na to da je platforma tek nedavno puštena još uvijek ne možemo puno govoriti o utiscima. 

Mi smo zadovoljni napravljenim do sada, ali smo svjesni da glavni posao tek predstoji. Trebamo približiti ideju javnosti i još unaprijediti postojeće stanje. Unapređenja se mogu očekivati i to je nešto što svakoga dana radimo. Svakog dana dodamo nešto novo ili popravimo postojeće segmente platforme.

Nedavno smo ubacili Chat između kupaca i prodavaca, i to ćemo još pojačavati. 

Planovi su da se uskoro pusti plaćanje karticama na platformi. Čim se steknu svi pravni uslovi za to, to će biti bitna novina na platformi.

Pored e-commerca, veoma bitno nam je i regulisanje dostave kako bi mogli da kontrolišemo cjelokupno zadovoljstvo kupaca uslugom, a i takođe želimo prodavcima olakšati posao. Neće morati da brinu oko dostave već samo da redovno ažuriraju svoje prodavnice i naravno, brinu se da nam plasiraju najbolje proizvode.”

Vjerujemo da je ova preduzetnička priča inspirisala i tebe da razvijaš svoju ideju i da imaš na umu da ostvarenje mora podrazumijevati i strpljenje i da nekada, prave priče čekaju na pravo vrijeme da budu ostvarene. Ne zaboravi, trud se uvijek isplati!

P.S.Obavezno posjeti Trguj.Me i možda pronađeš savršen poklon ili proizvod za sebe od trgovaca i proizvođača širom zemlje koji će svoju ponudu donijeti na tvoja vrata. Ukoliko poznaješ nekoga ko se bavi prodajom, možeš ga informisati o ovoj platformi i mogućnosti da joj se besplatno pridruži.

Kompanija doMEn već godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi mladima u Crnoj Gori. U prethodnih jedanaest godina poslovanja, uložila je preko milion eura u društveno odgovorne aktivnosti, a jedan od koraka da pomogne digitalizaciju i razvoj start up-ova jeste i podrška Trguj.me digitalnoj platformi, kao i platformi Honorarium, čije nas lansiranje uskoro očekuje.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.