Newsletter Subscription

Search

[Preduzetničke priče] Trguj.Me: Upoznaj crnogorski AliExpress

[Preduzetničke priče] Trguj.Me: upoznaj crnogorski AliExpress

Razmisli, šta sve možeš da uradiš za samo 48h? 

Oni malo opušteniji među nama bi vjerovatno rekli da su to dva fina dana na plaži ili par sezona neke dobre serije na Netfliksu. Međutim, šta ako bih ti rekla da za to vrijeme možeš da postaviš dobre temelje za svoj biznis? Zvuči interesantno, zar ne?  

To je upravo vrijeme koje su učesnici CoronaThona, online hakatona koji je za cilj imao razvoj rješenja koje će Crnoj Gori pomoći u borbi sa krizom izazvanom epidemijom korona virusa, imali na raspolaganju za razvoj svog rješenja. Ekipa Trguj.Me, koja je radila na razvoju platforme namijenjene online prodaji koja bi građanima Crne Gore omogućila brzo otvaranje online prodavnice, zauzela je drugo mjesto na ovom hakatonu.

Izuzetno je impresivan put koji su prešli od ideje do kreiranja konkretnog projekta  u tako kratkom roku, no njihov put tek započinje ovim online takmičenjem. Njihov rad, trud, posvećenost i sjajnu ideju prepoznala je i kompanija doMEn kada je odlučila da Trguj.Me timu donira 20.000 EUR kako bi realizovali predstavljeni projekat i što prije pokrenuli ovu sjajnu inicijativu koja će pomoći lokalnoj ekonomiji.

Bila sam znatiželjna da saznam malo više o samoj platformi pa sam razgovarala sa njenim idejnim tvorcem, Ivanom Radunovićem, vrsnim programerom i izvršnim direktorom firme Codingo.

Trguj.Me: virtuelna prodavnica koju smo čekali

Proizvod aktivnog rada na hakatonu je e-commerce platforma koja je po funkcionalnosti osmišljena veoma slično kao poznati svjetski e-commerce giganti Amazon i AliExpress. Platforma ima dvije velike grupe čije potrebe želi da zadovolji.

Kupci će imati veliku ponudu proizvoda na jednom mjestu, kao i zagarantovan kvalitet, brzinu dostave i istinite ocjene prodavaca. U slučaju da su nezadovoljni kupljenim artiklima, oni će moći isti da vrate, kako je crnogorskim zakonom definisano.

Sa druge strane, malim i srednjim preduzećima koja nemaju logističke i tehničke resurse da naprave sopstvenu platformu za prodaju i sve ono što Trguj.Me dodatno nudi, u rekordnom roku će moći da jednostavno kreiraju svoje internet prodavnice, dodaju asortiman, dobiju narudžbe i izvrše  dostavu. Na taj način će se približiti velikom broju kupaca i ostvarti dodatne prihode. 

Razmišljaš, kako će sve biti jednostavno, kako ovo meni nije palo na pamet? Ipak, u pozadini svega mora postojati cijela mreža ljudi kako bi sve funkcionisalo.

Osim ove dvije grupe, Trguj.Me ima jako puno učesnika u samom sistemu – počev od dostavljača, menadžera koji će upravljati nalozima, menadžera sistema naplate, pravnika koji će se brinuti da svi budu zaštićeni i zadovoljni kupovinom… Kako mi Ivan kaže: 

Najveći izazov je uvezati sve činioce u sistemu i svakog dana ulažemo napore da napravimo sistem koji će besprekorno funkcionisati. Za sada su postavljene dobre osnove, a svakako se očekuje da ćemo morati da prilagođavamo određene segmente sistema kad isti bude pušten u rad.

Trguj.Me nastoji da riješi problem dostave proizvoda

 

Od ove platforme, osim što ćemo korist imati mi koji se kunemo u online svijet i njegovu efikasnost, posebnu će korist imati svi lokalni prodavci koje poznaješ, a koji trenutno nemaju svoju ponudu u virtuelnom svijetu. Zbog toga, slobodno ih obavijesti da spas stiže u pravi čas, te da će na sajtu Trguj.Me moći vrlo lako i jednostavno da se registruju. 

Prvi korak biće verifikacija gdje će se vrši provjera da li je firma koja želi da napravi nalog prodavca registrovana kod nadležnih organa. Nakon uspješne verifikacije, potrebno je odabrati jednu od opcija dostave. U ponudi su standardna Trguj.Me dostava i opcija u kojoj bi dostavu organizovala sama firma. Zavisno od odabrane opcije, firme dobijaju različite ugovore sa Trguj.Me. Dakle, preduzeća će moći čak i bez organizovane dostave da prodaju online!

Kako mi Ivan kaže: 

“Na raspolaganju će biti nekoliko paketa pretplate za prodavce, a svi će dobiti besplatni probni period u trajanju od 2 mjeseca.”

Cijene paketa su prilagođene našem tržištu, a više detalja će nam biti poznato u mjesecima koji dolaze kada platforma bude dostupna za otvaranje naloga.


Iz svega ovoga možeš primjetiti sa kojom posvećenosti cijeli tim radi kako bi ostavrio zacrtane ciljeve i crnogorskoj zajednici što prije pružio platformu koja umnogome može pomoći da se osnaži lokalna ekonomija.

Ko čini Trguj.Me tim?

Da bi cijeli ovaj sistem funkcionisao besprekorno, iza njega mora da stoji dobro uigran tim, a kao što smo rekli, glavni “krivac” u ovom slučaju je ekipa kompanije Codingo. Svaki član ima svoju ulogu u timu i trudi se da višestruko doprinese uspjehu projekta. 

Na čelu tima je naš sagovornik Ivan Radunović koji se brine da projekat ide u pravom smjeru i da se ispune zacrtani ciljevi. Zadužen je za pronalaženje investitora i predstavljanje finalnog proizvoda potencijalnim klijentima, u čemu mu pomaže koleginica Marina Radunović koja je zadužena za vođenje marketinga.

Kada je u pitanju platforma za online prodaju, znamo koliko je intuitivan i dobro dizajniran veb sajt bitan za uspjeh. Sanja Lazić i Petar Ćalov su uvijek spremni da svojim kreativnim rješenjima doprinesu što boljem iskustvu korištenja platforme. Da sve zamišljeno bude zaista sprovedeno u konkretan proizvod i da sajt radi po njihovim naredbama, tu su dvije izuzetne programerke, Tijana Soković i Vesna Ivanović. 

Vrijedan rad se isplati

Znaš ono kad ti roditelji kažu: “Trudi se, uči, isplatiće se”? Rekla bih da je Trguj.Me odličan primjer iz kog možeš upravo to da vidiš na djelu. Već sada ti je jasno koliko truda i rada svi članovi tima svakodnevno ulažu da bi se zamišljene ideje što prije realizovale. Upravo ih je taj trud doveo do prve veće donacije u njihov startap. 

To mi i Ivan potvrđuje sledećim:

“Donacija kompanije doMEn pokazatelj je da radimo nešto izuzetno dobro i podstek da uložimo još više napora kako bi platforma bila što uspješnija.” On na to dodaje: “Donacija će nam omogućiti da proizvod lansiramo na tržište u što kraćem roku, pa ćemo pored ulaganja u tehnički razvoj platforme, dio sredstava odvojiti za brendiranje i marketinšku promociju platforme.”

Kao što vidiš, ukoliko imaš ideju, pokušaj. Uloži vrijeme u rad na svojoj ideji ma koliko ona otkačena bila. Ko zna, možda baš ta ideja i tvoj startap budu od izuzetne važnosti za cijelu zajednicu i donesu ti značajne prihode koji će ti pomoći da se osamostališ i postaneš uticajna ličnost u oblasti na koju se fokusiraš. 

P.S. Ako sam te ovom pričom motivisala da se oprobaš u preduzetničkim poduhvatima, nemoj propustiti naš sledeći članak koji će ti ukazati na neke od najbitnijih lekcija iz preduzetništva. Do sledećeg čitanja! 🙂

*Logoi postojećih kompanija koji su prikazani na ilustracijama platforme nisu povezani sa Trguj.Me već su dodati samo radi primjera.

Kompanija doMEn d.o.o., registrar crnogorskog nacionalnog domena .ME, je u sklopu svojih društveno odgovornih aktivnosti ove godine proširila svoje djelovanje sa edukacije mladih u STEM oblastima (nauka, tehnologija, inzinjerstvo, matematika) na podršku lokalnog biznisa i lokalne ekonomije, doniranjem finansijskih sredstava dva crnogorska startapa koja za cilj imaju digitalizaciju crnogorskog društva i oporavak ekonomskih aktivnosti.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.