Newsletter Subscription

Search

Iskustva sa Međunarodne olimpijade iz informatike u Azerbejdžanu!

Možda ljeto većina nas provodi odmarajući, ali Kosta Vukićević i Jovan Kašćelan, prvoplasirani takmičari sa državnog takmičenja u programiranju, od završetka školske godine vrijedno su se pripremali za Međunarodnu olimpijadu iz informatike. Početkom avgusta, spakovali su kofere i otputovali u glavni grad Azerbejdžana, Baku!

Osvojivši prvo i drugo mjesto na državnom takmičenju znanja, imali su priliku da predstavljaju Crnu Goru na Međunarodnoj olimpijadi, te da svoje znanje testiraju u konkurenciji vršnjaka iz cijelog svijeta. 

Osim što vole programiranje, sjajni su u rješavanju komplikovanih matematičkih problema,  imaju još nekoliko stvari koje ih povezuju! Obojica pohađaju drugi razred Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici, a od svoje osnovne škole pohađaju i našu Školu programiranja, pa su imali mnogo prilika da se dobro upoznaju i da na put odu kao pravi mali tim!

Početkom avgusta, krenuli su u avanturu zvanu Baku, sigurni i bezbrižni, jer su sa njima putovali njihov mentor i profesor sa Škole programiranja, Goran Šuković, kao i Ranko Čabrilo u ime organizatora državnog takmičenja, Ispitnog centra Crne Gore.

Neko je u ruksaku odnio tremu, neko krenuo sasvim sigurno u nove pobjede! Kako se sada prisjećaju takmičenja kada su se utisci slegli, saznajte iz prve ruke od naših mladih programera!

Sada kada su se slegli utisci, ispričajte nam kakvo je bilo putovanje i takmičenje uopšte? Kako vam se svidio Baku?

Jovan: Ovo je bio jedan zaista prelijep događaj za mene i cijelu ekipu. Grad Baku, u kojem se takmičenje održalo, neobičan je i drugačiji od svih gradova koje sam do sada posjetio. Njegova jedinstvena arhitektura u kojoj se prepliće staro i novo, kao i kultura ovog naroda me je impresionirala odmah po dolasku!

Organizacija događaja je bila odlična. Dočekao nas je prijatan smještaj i lični vodič koji je bio sa nama tokom cijelog boravka. U okviru olimpijskog sela gdje smo bili smješteni imali smo različite sadržaje za zabavu. Posebno je bilo značajno što smo imali priliku da se družimo i upoznajemo sa drugim mladim ljudima koji imaju slična interesovanja kao i mi! 🙂

U velikoj sportskoj hali je organizovan prostor za takmičenje. Sa mjestom i kompjuterom koji nam je dodijeljen, upoznali smo se na predtakmičenju, koje je organizovano odmah prvog dana po dolasku u Baku. U toku takmičenja sve je dobro funkcionisalo, uslovi za rad su bili odlični i isti za sve učesnike. Domaćini su u danima kada nije bilo takmičenja organizovali interesantne izlete, posjete muzejima i znamenitostima grada, što nam je pomoglo da se opustimo i pripremimo za dane takmičenja.

 

 

Ceremonije otvaranja i zatvaranja su bile veličanstvene. Kosta dodaje: Sve u svemu bilo je zabavno takmičenje, a društvo je bilo sjajno!

 

Kakvi su bili zadaci? Da li su se mnogo razlikovali od onih na koje ste navikli?

 

Kosta: Zadaci su bili teški, mnogo teži nego na državnom takmičenju, ali od Međunarodnog takmičenja nismo ništa drugo ni očekivali.

Jovan: Na ovom nivou takmičenja, zadaci, osim što zahtijevaju da ih shvatite i smislite ideju za rješenje, zahtijevaju brzinu i rutinski rad, što je moguće samo ako ste dobro uvježbani.

 

Na koji način ste se način spremali za ovo takmičenje i da li vam je znanje iz Škole programiranja koristilo?

 

Jovan: Ja sam se spremao radeći zadatke sa sličnih takmičenja i online platformi. Pripreme za takmičenje smo imali i u Školi programiranja. Časovi koje smo imali u okviru olimpijske grupe su mi bili dragocjeni, jer zadaci na takmičenju svjetskog nivoa zahtijevaju primjenu naprednih algoritama koje teško možete sami da savladate. Završne pripreme su bile na Ljetnjoj školi programiranja u Kolašinu. Naravno, i samostalno sam uradio veliki broj zadataka.

Kosta: Uglavnom sam se spremao preko interneta, dok me je Škola programiranja ustvari uvela u svijet programiranja, i tu sam naučio većinu stvari koje danas znam i samo nadograđujem.

 

I na našem sajtu možeš pronaći pripremne zadatke sa Škole programiranja, kao i sa brojnih takmičenja! Nikako ne zaboravite ni DoMEn kup u aprilu, jedino online takmičenje u programiranju u Crnoj Gori, koje vas može pripremiti za Olimpijadu znanja i državno takmičenje!

 

Da li je bilo treme? Ili su vas prethodna takmičenja potpuno pripremila?

 

Jovan: Ja sam imao blagu tremu, jer mi je ovo ipak bilo prvo iskustvo na Međunarodnom takmičenju. Prije toga sam učestvovao na Balkanskoj olimpijadi, prošle godine, mada je ovdje, moram priznati, bio drugačiji osjećaj. Ipak je to događaj u kojem učestvuju ljudi iz cijelog svijeta, veliki je broj takmičara i javnost mu daje mnogo veći značaj. Takođe, odgovornost je predstavljati svoju zemlju na takvom događaju.

Kosta: Nisam stvarno nikakvu tremu imao, ovo mi je drugo svjetsko takmičenje iz programiranja. Prošle godine sam bio u Japanu i to iskustvo mi je bilo dragocjeno ovog puta. Takođe sam se takmičio na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike. Mislim da je tada bilo preko 600 učesnika, tako da sam se i tamo dobro pripremio za sve buduće izazove. 🙂

Jovane, možeš li onima koji nisu upoznati sa konceptom takmičenja objasniti kako sve funkcioniše i šta se od takmičara očekuje? 

 

Jovan: Takmičenje je podijeljeno na dva dana i oba dana smo radili po 3 zadatka. Prošle godine sam učestvovao na Balkanskoj olimpijadi gdje je bila ista situacija. Zadaci su bili podijeljeni na podzadatke na kojima se mogao ostvariti određeni broj bodova. Za 3 zadatka smo imali na raspolaganju 5 sati za rad. Iako se čini da se radi puno vremena, zadaci su zahtjevni i mogu ih uraditi za puni broj bodova samo oni koji su zaista dobro uvježbani. 

 

Da čujemo malo i o zabavi! Kako ste se provodili u slobodnom vremenu i koga ste sve upoznali?

 

Jovan: Upoznao sam se sa takmičarima iz raznih zemalja širom svijeta. Razgovarali smo na različite teme, ne samo o programiranju, nego i o životu, školi, zabavi i slično. To je za mene jedno veoma lijepo iskustvo.

Kosta dodaje: Da, uvijek se upozna dosta ljudi, nešto takmičara, nešto domaće populacije, super likovi uglavnom!

 

Jovan: Imali smo i prostoriju koja je bila posebno namijenjena za zabavu i opuštanje. Takmičari su tu mogli da igraju bilijar, stoni fudbal, stoni tenis… Bili su organizovani i izleti, pa smo posjetili muzej tepiha, vidjeli planinu koja gori, prisustvovali predstavi sa konjima i slično. Bilo je zaista zabavno!

 

Tim je ipak imao i jednog ozbiljnog radoholičara koji se na kraju pridružio zabavi. 🙂

 

Kosta: Bilo je više prostora za zabavu, nego za ozbiljan rad po mom misljenju, jer smo nakon drugog takmičarskog dana imali 2, 3 potpuno slobodna dana. Vrijeme je ipak bilo ispunjeno nekim slobodnim aktivnostima o kojima je Jovan govorio.

 

Za kraj, osvojili ste oko 120 i 150 poena. Kako ste zadovoljni rezultatima?

 

Jovan: Kao što sam već pomenuo, osvajanje medalje na ovom nivou takmičenja je jako zahtjevno. Iako sam se puno trudio i vježbao tokom godine, trebalo mi je malo više vještine i snalažljiviosti da bih stigao do medalje. Nije mi nedostajalo ideja za rješenje zadataka, ali kada se krene u realizaciju pod pritiskom takmičarske atmosfere, lako se nešto ispusti u programskom kodu, a greška se teško uočava. Mogao sam da uradim bolje. Ali zadovoljan sam rezultatima, s obzirom na to da mi je ovo bilo prvo učešće na svjetskoj olimpijadi.

Kosta: Pa onako, moglo je bolje, moglo je gore. Nadamo se boljim rezultatima u budućnosti.

 

Naredne godine – Singapur!

 

Ukoliko posvećeno i sa pažnjom čitaš ovaj tekst, upijajući svaki detalj i zamišljajući sebe na nekom ovakvom takmičenju, ne brini, ništa nije nedostižno i nisi daleko od njega! Naredna Međunarodna olimpijada iz informatike, održaće se u Singapuru, a predstavnici Crne Gore biće ponovo oni najbolji sa državnog takmičenja! 

Kako su i Kosta i Jovan rekli, za dobre rezultate treba puno vježbe, a najbolje osnove možeš steći u našoj Školi programiranja koja kreće ove jeseni! 

Nadamo se da će i u budućnosti, predstavnici Crne Gore na međunarodnim takmičenjima upravo biti polaznici Domenove škole programiranja. Prijave će biti uskoro otvorene, pa ne zaboravi da redovno pratiš naš portal! 😉

 

Fotografije sa otvaranja: zvaničan sajt takmičenja

 

Škola programiranja će ove godine biće organizovana po 11. put, od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Škola programiranja ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, a skoro svake godine, najbolji mladi programeri su upravo njeni polaznici. Nastava Škole programiranja, koja se odvija u toku cijele školske godine, je potpuno besplatna i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i predviđa program i za početnike i za naprednije mlade programere. Prijave za novu generaciju polaznika će biti omogućena početkom jeseni, dok sav materijal možeš pronaći na našem sajtu!

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.