Newsletter Subscription

Kako je bilo na Ljetnjoj školi programiranja?

Početkom septembra uvijek sumiramo utiske sa ljetnjeg raspusta. I ove godine, dvadesetak osnovaca, polaznika ovogodišnje Škole programiranja kao i pobjednika DoMEn kupa u kategoriji osnovaca će, kada budu radili sastav na temu kako su proveli ovo ljeto, sigurno imati o čemu da pišu. 🙂 

Ako si učenik/ca osnovne ili srednje škole i zanima te programiranje, osnove iz ove oblasti možeš savladati u školi, međutim znamo da, u ovom trenutku, naš obrazovni sistem ne može da ponudi adekvatne časove za sticanje praktičnog znanja.

A sad zamisli obuku na kojoj ti i tvoji vršnjaci tokom školske godine učite o programiranju od najboljih predavača u zemlji, po završenom kursu dobijaš diplomu, a potom najbolji idu i na Ljetnju školu u Kolašinu, gdje dodatno uče, idu na izlete, druže se. I sve to besplatno. Sve to je obuhvatala i ovogodišnja, trinaesta po redu DoMEn škola programiranja

Najbolji polaznici, koji su željeli da nauče više, proveli su 9 dana na Ljetnjoj školi programiranja u Kolašinu, a u nastavku pročitaj kako je to izgledalo. 🙂 

 

Ko organizuje školu?

Za 13 godina koliko se organizuje DoMEn škola programiranja, Ljetnja škola programiranja je ove godine realizovana po 12. put. Naime, zbog pandemije virusa Covid-19 nijesmo bili u prilici da je organizujemo prošle godine.

Ova škola, odn. kamp namijenjen mladim programerima, predstavlja nagradu polaznicima DoMEn škole programiranja, nakon završetka svih školskih obaveza. Dvadesetak najboljih polaznika dobija priliku da unaprijedi svoje znanje iz programiranja u jeziku C++. Realizuje se u vrijeme ljetnjeg raspusta, a tokom dana koji su predviđeni za odmor i učenje uvijek se stvore divna prijateljstva i lijepe uspomene koje se pamte. 

Ljetnja škola predstavlja svojevrsnu krunu DoMEn škole programiranja i zato ima posebno mjesto u našim srcima. 

DoMEn škola programiranja, kao i Ljetnja škola programiranja, su projekti u organizaciji kompanije doMEn, uz saradnju sa Prirodno-matemaričkim fakultetom Univerziteta Crne Gore. Projekti se realizuju sa ciljem popularizacije nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i edukacije mladih u ovim oblastima.

 

Kako je sve krenulo?

Krenimo redom. Prošle jeseni je, po običaju, objavljen poziv za prijave. Ponosni smo što je i ove godine interesovanje djece bilo ogromno. Oko 250 učenika je poslalo svoje prijave sa željom da uživo prate školu i tako naprave svoje prve korake u programiranju. 

Časovi se održavaju u učionicama PMF-a, pa kako je broj mjesta ograničen, sproveden je inicijalni test. Na osnovu rezultata testa, odabrano je 70 polaznika koji su nastavili da pohađaju školu “uživo”. Ipak, i za one koji ovog puta nijesu prošli, to nije bio znak da odustanu ili da moraju čekati sljedeću priliku da se prijave. Zapravo, svima je na raspolaganju materijal za samostalno onlajn učenje, uz video lekcije koje smo postavili na YouTube kanal STEMedukacija.

Nastava se odvijala subotom, počev od oktobra prošle godine, na način da su polaznici podijeljeni u tri grupe, zavisno od uzrasta i poznavanja programskih jezika. 

  • Prvu grupu su činili osnovci, učenici VII, VIII i IX razreda, koji prethodno nijesu imali prilike da uče o programiranju. Oni su izučavali programski jezik C++.
  • U drugoj grupi bili su učenici srednjih škola (od I do IV razreda), koji takođe nijesu imali predznanja iz oblasti programiranja. Za njih je bilo namijenjeno izučavanje programskog jezika Java.
  • Treća, napredna grupa, je formirana za sve osnovce i srednjoškolce koji su prethodno već pohađali neki od naših početnih kurseva (C++ ili Java) ili poznaju neki programski jezik koji je predviđen za upotrebu na međunarodnim informatičkim olimpijadama (C, C++, Pascal, Java). 

Po uspješno pohađanom kursu, polaznicima su uručene diplome, a u ovom članku možeš pogledati fotografije i pročitati kako je bilo na dodjeli diploma.

 

A za najbolje…

Kao što smo već rekli, oni koji tokom godine pokažu najbolje rezultate, budu nagrađeni za svoj trud. Devetodnevna Ljetnja škola programiranja, organizovana u julu, bila je koncipirana tako da to bude odlična kombinacija učenja i druženja. Polaznici su učili više o programiranju, a sve to zahvaljujući sjajnim profesorima koji su prenosili svoje znanje: Goran Šuković, Savo Tomović, Aleksandar Popović i Goran Živković. Profesori, hvala!

Časovi su održavani prije podne i poslije podne, učili smo o algoritmima teorije brojeva, dinamičkom programiranju, strukturi podataka, računarskom razmišljanju (Computational thinking) i rješavali zadatke sa 2D nizovima.

U popodnevnim satima smo išli na izlete, družili se, šetali, planinarili, otkrivali nova mjesta i avanture koje nude Kolašin, Biogradsko jezero i nacionalni park Biogradska gora.

Svi smo uživali kada uveče, na omiljenom mjestu “ispod kupole” zajedno igramo šah, domine, “Ne ljuti se čovječe”, ili pak košarku ili badminton.

Takođe, jedan dan je bio posvećen isključivo izletu, pa smo obišli nacionalni park Biogradska gora. Mnogo nas raduje što su djeca bila oduševljena. Rekli su nam (a i sami smo primijetili) da su se, zahvaljujući Ljetnjoj školi, mnogo više zbližili i sprijateljili sa drugarima sa kojima su dijelili učionicu. 

“Super se provodimo, u Kolašinu je baš lijepo. Puno novih stvari smo naučili, ali i pored toga imamo vremena da se družimo i uživamo u prirodi.”

Srećni smo što smo, u posljednjih 13 godina, svjedoci rastu i razvoju naših (nekad) malih programera od kojih je većina našu školu iskoristila kao odskočnu dasku za izgradnju veoma uspješnih karijera u oblasti programiranja.

Do sada smo imali više od 1.000 polaznika DoMEn škole programiranja, a ukoliko želiš da i ti budeš među njima – nastavi da pratiš naš veb sajt i stranice na društvenim mrežama Facebook i Instagram, jer uskoro objavljujemo više informacija o sljedećem roku za prijave. 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂