Newsletter Subscription

Search

Prijavi se za DoMEn kup do 8. novembra i pokaži svoje znanje!

Prijavi se za DoMEn kup i pokaži svoje znanje

Kao što smo obećali kada smo najavili DoMEn školu programiranja, vrijeme je za takmičenje i šansu da stečeno znanje testiraš i osvojiš vrijedne nagrade! Vrijeme je za naš DoMEn kup – jedino online takmičenje za mlade programere u Crnoj Gori koje će kroz nekoliko krugova testirati koliko redovno pratiš naše lekcije DoMEn škole programiranja, ali i da li se u tebi krije novo programersko čudo koje će jednog dana mijenati svijet informacionih tehnologija! 🙂

DoMEn kup započeće svoj prvi krug već u subotu 31. oktobra i takmičenje će biti otvoreno za sve prijavljene sve do nedelje 8. novembra, do 22:30 minuta! To znači samo jedno – opravdanja da propustiš prvo kolo nema, jer čak i ako nisi prošao/la kroz sve lekcije dostupne na našem YouTube kanalu, to možeš učiniti u narednih 7 dana, prijaviti se za takmičenje i pokušati da riješiš izazove koje je za tebe spremio profesor Goran Šuković.

Ako si već odgledao/la naše lekcije, nema čekanja! 🙂 Popuni prijavnu formu i brzo ti šaljemo pristupne podatke uz pomoć kojih ćeš u subotu na našem portalu www.stemedukacija.me moći da pristupiš takmičenju. 🙂

Prva tri kola Domen kupa će poslužiti da vježbaš različite algoritme i tehnike programiranja, ipak pravi izazovi čekaju te i u 2021. godini kada pripremamo novo takmičenje sa zadacima koji će biti znatno zanimljijivi i teži. Tada će biti organizovana i posebna takmičenja za učenike srednjih škola, ali do tada bi trebalo da se potpuno pripremiš uz DoMEn kup koji ćemo imati tokom ove godine.

Ko može učestvovati u DoMEn kupu?

Ove godine, u DoMEn kupu mogu učestvovati svi osnovci i srednjoškolci koji koriste neki od sledećih programskih jezika: Pascal, C, C++, Java ili Python, a kako bi mogli da učestvuju i oni koji su se tek preko naše online Škole programiranja upoznali sa programiranjem, zadaci su prilagođeni upravo pređenom gradivu tokom tih video lekcija. Neophodno je da se za takmičenje prijave i to popunjavanjem prijavne forme koja se nalazi na kraju ovog članka.

Bitna napomena je da će prvi krug biti otvoren sve do nedelje 8. novembra, te da se do tada, u bilo koje doba dana i noći, zainteresovani mogu prijaviti, a mi ćemo im ubrzo nakon toga poslati pristupne podatke tako da u datom roku mogu uraditi svoje zadatke.

U ovom dokumentu možeš vidjeti kako sistem takmičenja funkcioniše i kako se zadaci boduju, a u slučaju bilo kakve nedoumice, nakon pristupa takmičenju, možeš pisati direktno administratoru takmičenja u dijelu Submit Clar.

Takođe, uz pristupne podatke koje ćemo ti poslati na mail možeš pristupiti i probnom takmičenju na ovom linku. Link za glavno takmičenje postavljen je na naslovnoj strani našeg portala www.stemedukacija.me.

Pretpostavljamo da oni koji uče Scratch misle da smo njih zaboravili zbog toga što je takmičenje predviđeno samo za one koji prate kurs za programski jezik C++, ali zaista nema razloga za to! Mi jedva čekamo da vidimo kako napreduju njihove programerske vještine u Scratchu i šta to kreiraju u svom svijetu mašte. Za njih će do kraja godine biti organizovano posebno takmičenje, pa ih molimo da strpljivo prate obavještenja na našem portalu www.stemedukacija.me i redovno prelaze sve lekcije koje im snima profesorica Helena.


2Šta dobijaš učešćem u DoMEn kupu?

Učešće u ovogodišem DoMEn kupu jako je važno za tebe kao mladog programera / mladu programerku. 

Vjerovatno da si tek napravio/la svoje prve korake u ovoj oblasti, ali već sada ćeš moći da vidiš koliko je tvoje znanje i tvoja sklonost ka algoritamskom načinu razmišljanja, te uporediš sebe sa svojim vršnjacima. Ne zaboravi na to da poređenja ne vršimo da bi neko bio gori ili bolji, već da bi svi vidjeli koliko imamo prostora za napredak i usavršavanje. 🙂

 

Sistem online takmičenja (jer sjeti se, DoMEn kup je online takmičenje kojem pristupaš od svoje kuće) koji koristimo za ovo nadmetanje, zapravo koriste sva veća svjetska i regionalna takmičenja. Ovo je za mnoge programere, poput Jovana Kašćelana i Koste Vukićevića, crnogorskih predstavnika na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi 2019. godine, bilo važno iskustvo prije nego što su počeli da se takmiče sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

Na kraju, svako takmičenje ima i nagrade. 🙂 Poene ćeš sakupljati kroz još tri kola, i ko kroz sva tri kola kumulativno osvoji najviše poena, biće novi šampion! Troje prvoplasiranih osvojiće vrijedne nagrade, a za sve koji se budu takmičili spremamo i mala iznenađenja koja će stići na njihovu kućnu adresu. Zbog toga te molimo da popuniš prijavni formular i ostaviš nam precizne podatke. 🙂

Ne zaboravi, kod DoMEn kupa nema mjesta za stidljivost jer ćemo rezultate sve do poslednjeg kola objavljivati anonimno – pod šifrom koju ćemo ti poslati na mail.

Prijave i prvo kolo takmičenja otvoreni su sve do nedelje, 8. novembra do 22:30, do kada će naš sistem prihvatati rješenja zadataka.

[

DoMEn kup je jedino online takmičenje u Crnoj Gori za mlade programere koji već tri godine organizuju kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore. Takmičenje je online, može mu pristupiti svaki osnovac i srednjoškolac u Crnoj Gori, te se takmičiti od svoje kuće.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.