Newsletter Subscription

Search

DoMEn škola programiranja počinje u subotu 17. oktobra i održavaće se online

DoMEn škola programiranja počinje u subotu 17. oktobra i održavaće se online

Znamo, strpljivo od početka septembra čekaš nove vijesti o DoMEn školi programiranja i pitaš se da li će, kao i sve ove godine, biti odložena.

Ovog oktobra, organizatori kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, čvrsto su odlučili da ne iznevjere tvoja očekivanja i da DoMEn školu programiranja ipak realizuju, ali očekivano u trenutnoj situaciji – online. Časovi će biti u obliku video lekcija koje ćemo objavljivati na našem YouTube kanalu svake sedmice, . počev od 17. oktobra.

Profesorica Helena Đurović, biće tvoj vodič kroz programski jezik Scratch, a profesor Goran Šuković, snimaće video lekcije početnog kursa programskog jezika C++.

Sada dajemo kratak pregled najčešće postavljanih pitanja, pa se nadamo da ćemo ti dati odgovore na sve nedoumice i da ćeš prve lekcije u subotu dočekati spremno.


Ko može slušati kurs i da li je potrebna prijava?

Kurs može slušati svaki osnovac i srednjoškolac, bez obzira na to da li je nekada programirao/la. Prijava ove godine nije potrebna i svako ko je zainteresovan može ispratiti lekcije.

Da li se kurs plaća?

Ne, DoMEn škola programiranja je u potpunosti besplatna, a realizuju je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i kompanija doMEn kroz svoj društveno odgovorni program poslovanja.

Kako izabrati – Scratch ili C++?

Do sada je kurs u programskom jeziku Scratch bio namijenjen osnovcima mlađeg uzrasta – V i VI razred, dok je kurs za C++ bio namijenjen starijim osnovcima. I ovog puta se možeš voditi time u kom si uzrastu, a ako imaš više slobodnog vremena, možeš preslušati oba kursa i raditi sa oba programska jezika.

Pročitaj više: Scratch – Kako zakoračiti u svijet programiranja?

Da li kurs treba da pratim uz neku knjigu?

Trenutno ne postoji potreba za posebnom literaturom uz koju bi trebalo da pratiš časove, a najbolja preporuka je da pored sebe, dok gledaš video lekciju, imaš papir i olovku kako bi važne stvari ostale zapisane. 

Ukoliko želiš da saznaš više i dodatno pored časova istražuješ i prelaziš zadatke, možeš koristiti naš priručnik za programski jezik Scratch koji smo objavili ranije tokom ove godine. 

Gdje su video lekcije dostupne?

Sve video lekcije su dostupne na našem portalu – www.stemedukacija.me u sekciji Video biblioteka.

Osim toga, možeš pratiti i naš YouTube kanalu na koji se već sada možeš subscribe-ovati kako bi ti stizala obavještenja onda kada objavimo novu lekciju.

Evo kako izgledaju naše prve lekcije u programskom jeziku Scratch:

A u nastavku možeš pogledati i prvi dio prvog časa početnog kursa, u programskom jeziku C++, koji je namijenjem starijim osnovcima i srednjoškolcima.

Kako ćete testirati koliko smo naučili?

Pravo pitanje, jer sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela! Svi zainteresovani, na kraju svakog mjeseca, mogu učestvovati u našem DoMEn kupu – jedinom online takmičenju u programiranju namijenom mladima, u kom svoje stečeno znanje mogu testirati. Ako kažemo takmičenje – onda znaš da podrazumijevamo i nagrade!

Oni koji na kraju ciklusa takmičenja budu imali najviše poena (zbirno u svim krugovima) osvojiće vrijedne nagrade! Obavezno prati naš portal www.stemedukacija.me jer ćemo ovdje objaviti prvu vijest kada takmičenje bude otvoreno za prijave!

Već sam bio/la polaznik i imam završene početne kurseve, šta dalje?

Ukoliko si završio/la osnovni kurs u programskom jeziku Scratch, onda možeš nastaviti sa učenjem programskog jezika C++. Ukoliko imaš završen bilo koji drugi početni kurs naše škole, molimo te da se javiš na mail [email protected], kako bi naši predavači oformili naprednu grupu za ovu godinu.

Ukoliko imaš još pitanja pored gore navedenih, obavezno nam piši na [email protected] i rado ćemo odgovoriti na sve dodatne nejasnoće.

Mi već odbrojavamo dane do početka Škole programiranja, a ti? 🙂

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava je svake godine u potpunosti je besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Do sada je kroz kurseve ove škole prošlo preko hiljadu mladih.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.