Newsletter Subscription

Search

Prijavi se za besplatnu DoMEn školu programiranja za osnovce i srednjoškolce!

Početak nove školske godine obično nas podsjeća na to da je vrijeme da započnemo neke nove priče! Ove godine, jedanaesti put zaredom, organizuje se besplatna DoMEn škola programiranja, namijenjena svim crnogorskim osnovcima i srednjoškolcima zainteresovanim da nauče kako su nastali brojni programi i aplikacije koje svakodnevno koristimo! Posvećeni profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, osmisli su program po kojem već godinama uspješno uvode mlade u svijet algoritama i programiranja. 

Ukoliko želiš da im se pridružiš, sada je prava prilika za to! Prijavu možeš poslati popunjavanjem forme na kraju posta.

DoMEn škola, koju organizuju Prirodno-matematički fakultet i kompanija DoMEn, u potpunosti je besplatna, i predviđena za učenike uzrasta od 11 do 18 godina. Nema razloga za brigu ukoliko se ranije nisi susretao sa programiranjem, jer tu si da učiš, pa će profesori sa nekim grupama krenuti od početničkog nivoa. Dovoljno je da znaš da uključiš računar i napraviš folder, a dalje se prepusti iskusnim profesorima koji će od tebe napraviti pravog profesionalca! 🙂

Osnovci uzrasta V, VI i VII razreda osnovne škole, učiće programski jezik Scratch. Ove godine, jedna grupa od 25 polaznika pohađaće časove od septembra do decembra 2019. godine, dok će druga grupa i novih 25 polaznika imati priliku da se druži od februara do maja, 2020. godine. Ukoliko se za učenje ovog programskog jezika prijavi veći broj polaznika, profesori će testirati prijavljene i na taj način izvršiti selekciju. Polaznici iz VII, VIII i IX razreda učiće programski jezik C++ tokom cijele školske godine.

Srednjoškolci, od I do IV razreda, nova znanja usvajaće izučavajući programski jezik Java.

Do sada je više od 1000 mladih programera uspješno završilo programe Škole programiranja, od kojih je većina odlučila da nastavi svoje obrazovanje u ovoj oblasti. Neki od bivših polaznika škole, danas rade u nekim od najvećih tehnoloških kompanija u Crnoj Gori, osnivači su tehnoloških startapova, i završavaju doktorske studije na najprestižnijim univerzitetima svijeta. Više informacija o njima, kao i o detaljima cijelog projekta možeš naći na ovdje. Takođe, možeš pročitati intervju sa Kostom Pavlovićem i Lukom Bulatovićem koji su sada i jedni od predavača na Ljetnjoj školi programiranja. Naši polaznici, sa kojima ćeš imati prilike da se upoznaš i na časovima, osvajači su medalja na nacionalnim takmičenjima, a svake godine su bili i crnogorski predstavnici na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike.

Pročitaj još: Utisci polaznika Škole programiranja sa međunarodnog takmičenja iz informatike

Vrijeme i mjesto?

 

Prvo, časovi će se biti organizovani subotom, pa te neće ometati u redovnim školskim aktivnostima. Dok profesori ne objave tačne termine predavanja i prvih časova, imaj na umu da će osnovci imati po dva časa svake subote, dok će srednjoškolci imati po četiri časa svake druge subote. Za sada je sigurno da će grupa osnovaca koja uči programski jezik C++, druženje početi već 21. septembra, kada će se u 09:00 časova, sastati u sali 207 na Prirodno-matematičkom fakultetu (zgrada Tehničkih fakulteta).

Mjesta druženja, kao i obično, biće Prirodno-matematički fakultet, kao i prostorije kompanije DoMEn, koji su organizatori Škole programiranja već jedanaest godina.

Ukoliko iz nekog razloga ne možeš pohađati DoMEn školu programiranja, na našem sajtu možeš pronaći sav materijal sa časova. Za pomoć u savladavanju onih djelova koji ti nisu baš jasni, možeš zamoliti svog nastavnika informatike. 🙂

U nastavku je prijavni formular koji treba da popuniš i pošalješ kako bi bio jedan od polaznika. Ukoliko imaš bilo kakvu nedoumicu, slobodno piši na [email protected]

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.